Nieuwsbrief 10

Wind

Zondag middag 13u, 7 beaufort, hangend aan het opberghok dat bijna een meter van de grond zweeft, scheurend tegen de serre. 20 minuten later blijft er enkel geplooid ijzer over en het dak ligt 200 meter verder in de Hoogstraat.

Schade aan de serre is minimaal en na twee dagen werken is het opberghok terug, sterker, groter en beter. Niets had mij op dit kunnen voorbereiden, ik ben zeer dankbaar dat alles terug in orde is. Maar voor de komende dagen zit de schrik er nog goed in.

Het blijft hard waaien, te hard om buiten te planten en dat is een probleem want de bloemkool, broccoli en palmkool moet dringend geplant worden. Hopelijk lukt het zaterdag.

stormschade zelfoogst csa biologische zemst mechelen groentepakketten vlinderveld

Op het veld

De peultjes die twee weken geleden gezaaid zijn staan boven, maar er is veel uitval door iets dat ’s nachts langs komt/kruipt. Ze zijn nu al een tijdje goed afgedekt en hopelijk is er genoeg voor iedereen.

Verder is er veldsla, selder, lente-ui, broccoli en boerenkool in de serre uitgeplant. Nu woensdag ga ik heel veel plantgoed halen bij De Koster.

Sla
Lollo Rossa
Batavia groen
Peterselie
Rucola
Krulandijf
Radichio
Rode koolrabi
Paksoy
Gele Biet
Gestreepte Biet
Winterpostelein
Azian Mix
Pluksla / Babyleaf
Kervel
Koriander
Veldsla

Dus tijd voor een derde plantdag. Wie graag wil komen helpen, van af 13u gaan we van start tot maximaal 17u. Graag een mailtje wie komt.

Er staat al iets in bloei op het veld, vrijwillig opgekomen doorgeschoten Mizuna (Japanse mosterd) van vorig jaar.

Naast het veld

Van af morgen gaan we flyers rondbrengen voor het Vlinderveld open veldbezoek van aanstaande zondag. Iedereen is welkom, lid of geen lid, om een kijkje te komen nemen op het veld.

Hopelijk kunnen we zo nog een paar extra mensen overtuigen om mee in te stappen.Wie graag wat flyers wil hebben om rond te geven aan vrienden, buren, familie, stuur maar een mailtje, dan breng ik ze langs.

We zitten nu aan 83 volwassen equivalenten, waar ik heel tevreden mee ben, maar het zou mooi zijn als we met minstens 100 mensen kunnen starten aan het seizoen.

De afhaal plaats voor de groentepakketten is in ook orde. De pakketten zullen iedere donderdag vanaf 19u tot 20u30 af te halen zijn in de Schuur op het Schom, zijstraat van de Hoogstraat. Alle mensen met een pakket zullen later meer praktische informatie ontvangen.

Kernteam

Zijn er mensen geïnteresseerd om af en toe activiteiten mee te helpen organiseren? Ik denk dan aan activiteiten tijdens de Week van de Korte Keten, oogstfeest, dag van de landbouw, veldbezoek, … Mailtje naar mij volstaat.

Het is volledig vrijblijvend en veel handjes maken licht werk.

Toegang tot land

Donderdag geef ik aansluitend op het verhaal (film) over ongelijke grondverdeling in Guatemala een korte voordracht over toegang tot land in Vlaanderen voor de kleine (bio)boer.

Iedereen is van harte uitgenodigd op het evenement.

Broederlijkdelen zelfoogst csa biologische zemst mechelen groentepakketten vlinderveld