Nieuwsbrief 11

Open veldbezoek

Het is druk op en naast het veld en om daarnaast nog een veldbezoek te organiseren is te veel. Uiteindelijk willen we een mooie activiteit organiseren waar zo veel mogelijk mensen naartoe komen.

Daarom verplaatsen we de datum naar Zondag 24 maart. Volgens de weersvoorspelling zou het die dag ook beter weer moeten zijn.

Vorige week was er geen nieuwsbrief en die hebben we afgelopen dinsdag pas kunnen versturen. En zo krijgen jullie deze week twee nieuwsbrieven.

serre 2 vol saladebar zelfoogst csa biologische zemst mechelen groentepakketten vlinderveld

Op het veld

Vandaag was de derde plantdag. Serre 1 staat nu ook volledig vol. We hebben vandaag kervel, postelein, chinees mix salade, pluksla, rucola, gestreepte biet, gele biet, koriander, peterselie, veldsla, andijvie en kervel geplant. De saladebar is nu compleet šŸ˜‰

Dinsdag zijn er twee ladingen groencompost geleverd en volgende week komt de derde partij. Als het veld droog genoeg is om met de tractor er over te rijden komen ze de compost uitrijden.

We hebben ook een rijtje kolen gezet rechts van de serre om een beetje uit de wind te staan, 110 bloemkolen, aangevuld met paarse spruit broccoli en palmkool.

Naast het kleinfruit ben ik ook gestart met bedden te maken, daar is naar mijn mening het droogste op dit moment.

Hopelijk droogt het volgende week goed en kunnen we veel bedden maken voor de toekomstige gewassen.

Thuis beginnen we ook met voorzaaien in trays en perspotjes, Erwten, courgettes, pompoenen en bloemen.

kleinfruit zelfoogst csa biologische zemst mechelen groentepakketten vlinderveld

Naast het veld

Nog twee weken en het seizoen start echt. Vooral op privƩ vlak moet er nog wat administratie afgehandeld worden. De 28 ste is mijn laatste werkdag als werknemer. Van werknemer naar zelfstandige in hoofdberoep gaan vraagt een paar aanpassingen.

Planningen voor het seizoen worden nog een beetje aangepast en de laatste aankopen worden volgende week gedaan: zaden, materiaal, plantgoed.

En dan zijn we voor echt vertrokken!

Oogst

De mensen die zich voor 1 januari 2019 hebben ingeschreven mogen zo als beloofd twee weken eerder starten met groentjes te oogsten.

De andere mogen aansluiten op 1 april, en wees gerust er is zeker genoeg voor iedereen.

En iedereen die naar het veldbezoek komt op zondag 24 januari mag die dag ook oogsten.

Op dit moment zijn volgende groenten klaar.

Kervel

Snij de kervel niet te laag af zodat de opkomende steeltjes gevrijwaard blijven. Zo kunnen twee Ć  drie keer oogsten van de zelfde plant. Kies de grootste bosjes uit. De kleinere mogen nog een tijdje doorgroeien. [serre 2]

Veldsla

Kies opnieuw de grootste plantjes, en deze mag je bij de grond afsnijden. [serre 2]

Ui

Voor de avontuurlijke onder ons (best laarzen aandoen), midden op het veld naast de tweede rij aardbeien heb ik een leuke verrassing gevonden. Een rij ui die spontaan terug op is gekomen. Ze zijn nog klein en perfect te gebruiken als lente-ui. [midden op het veld]

Volgende week komt er ook nog spinazie en paksoi bij. Maar die laten we nog een week groeien.

kolen bloemkool zelfoogst csa biologische zemst mechelen groentepakketten vlinderveld

OPGELET !

Ik ga het waarschijnlijk nog een paar keren zeggen. Laat de deuren van de serre achter zo als je ze gevonden hebt.

Staan ze open, laat ze open

De reden is temperatuur en de wind.

Staan ze dicht, doe ze terug dicht als je weg gaat

Werken – toegang tot het veld

Zo als sommige onder jullie weten is de Hoogstraat niet toegankelijk per auto en met de fiets is het ook niet veel beter.

Kom je van Zemst, dan neem je best de Haneweg. Ben je met de auto houd er dan rekening mee dat de haneweg te smal is om te kruisen. Dan neem je best de Grote Molenweg. Hou er ook rekening mee als je tot aan het veld komt met de auto dat je oplet dat je jezelf niet vastrijd in de modder.

Wie van Hombeek komt neemt best ook de Grote Molenweg.

werken aan de weg csa biologische zemst mechelen groentepakketten vlinderveld

Ik zal proberen elke week een update te geven van de werken, hopelijk vlotte de werken.