Vlees kippen

Vlees kippen

Wat haal je in huis?

De kip waar ik voor gekozen heb is de KABIR, een bruine vleeskip die medium traag groeiend is dus zeker geen plofkip.

Ze staat bekend om de goede smaak en bijzondere kwaliteit, te vergelijken met Mechelse koekoek en Poulet de Bresse

Het vlees is zeer fijn en vol, rood, wild vlees, met een middelgrote filet

De dieren zijn bij de slacht ongeveer 81 dagen oud en wegen : 2,2 – 2,4 kg

Hoe?

De kippen hebben een hok van 4m x 3m en krijgen elke dag een vers stukje om te scharelen omdat we het hok verplaatsen. Op deze manier zijn ze beschermd tegen roofdieren, krijgen ze voldoende zonlicht en hebben voldoende schaduw en een buitenhok van 3m x 6m.

Omdat ze elke dag een ander stukje grond krijgen hebben ze minder last van ziektes omdat ze niet in hun eigen ontlasting moeten zitten. De zon werk hier als ontsmetter.

De kippen krijg speciaal uitgebalanceerde korrel. Dit is nodig omdat ze relatief snel groeien en veel energie omzetten. Dat is nu eenmaal eigen aan een vleeskip.

Ze krijgen ook elke dag vers water en scharrelen op insecten en gras.

Het slachthuis ligt in Londerzeel en is een klein familiebedrijf wat maakt dat de kippen niet op een industriële manier worden geslacht. Maar met respect voor het dier en hygiëne.  Het slachtproces gebruikt een minimum aan water waardoor de kip zich niet vol zuigt met water.

Wat mag dat kosten?

Dat ligt er aan hoe zwaar jou kip zal zijn. We vragen een voorschot van 20 euro (dadelijk te betalen) en nadien rekenen we af als het gewicht gekend is. Er zullen lichtere kippen bij zijn en zwaardere, je mag zelf kiezen uit de kippen die er nog zijn op moment van afhalen.

We rekenen 14,5 euro per kilo. Dus een kip van 2,2 kilo is 31,9 euro. Is dit veel, ja als je de vergelijking maakt met een plofkip. Maar bij deze kip verlies je minder gewicht bij het bakken en de smaak, ja dat moet je zelf ontdekken. Van de mensen die reeds een kip hebben gehad zijn vol lof.

Wij eten van een goede vleeskip drie à vier keren, 1 keer in de oven, 1 keer de restjes en daarna maken we nog bouillon. Hier mee wil ik zeggen met een goede kip kom je verder dan een industrie kip

Hoe komen we aan deze prijs

Kip aankoop 42 dagen oud — 6 euro
Slachten en verpakking – – 5,1 euro
transport — 0,5 euro
eten — 8 euro
loonkost — 2 euro

Totale productie kost 21,6 euro

Verkoop prijs tussen 26,1 euro en 36,25 euro (1,8 kilo – 2,5 kilo)

Je kan ook meerdere kippen bestellen zolang de voorraad strekt.

Hoe en wanneer afhalen?

We houden het simpel, we bieden de kip geslacht, gepluimd en verpakt. Met andere woorden ze zijn panklaar. Op de dag na de slacht mag ik ze gaan ophalen. Op de zelfde dag worden de kippen allemaal afgehaald.

De afrekening gebeurt ook dadelijk prijs van de kip min het voorschot.

Afhaalmoment en locatie wordt nog gecommuniceerd. 

Waarom

Wij (Ik, Nicky en de kinderen) zijn flexitariërs en als we toch vlees eten mag het goed vlees zijn. Liefst biologisch en met zorg voor het dier. Wij zijn niet alleen met die vraag en één van de Vlinderveld leden deed mij een voorstel om bij te dragen aan de infrastructuur voor het houden van vleeskippen.

Ik weet dat onder jullie verschillende mensen zijn die vegetarisch zijn of veganistisch zijn en die wil ik zeker niet tegen de borst stoten maar ik weet ook dat er verschillende leden het verhaal wel goed aanvoelt.


Braadkip, braadkuiken, hoevekip, vrije uitloop biologisch, zemst, mechelen

Tot straks op het veld, Openvelddag 19 september 2021

Wat kan CSA voor jou betekenen?
Ontdek het tijdens onze OpenVelddag op 19 september 2021. Dan kan je het veld van onze boerderij bezoeken:
– Kijk hoe jouw lokale boer werkt.
– Beleef de smaak en kracht van verse lokale producten.
– Leer hoe ecologische teelt goed is voor jouw gezondheid en die van milieu en bodem.
– Ontdek hoe jij kan bijdragen tot een duurzame landbouw.
 
Je kan de boerderij bezoeken tussen 10u en 17u.
 
 
Geen plek voor een eigen moestuin of gewoon geen zin of tijd voor het onderhoud?
Toch hou je van smaakvolle en verse groenten, ben je nieuwsgierig naar hoe het allemaal groeit en hoe je ze zelf kan oogsten.
Dan sluit je toch aan bij CSA…een gigantische moestuin in je buurt. Je geniet er van gezonde, biologische teelt. Je ziet er ook wel minder bekende groenten groeien. Wellicht ontdek je er ook nieuwe smaken. Bovendien is je hulp bij het planten en oogsten meer dan welkom.
Klinkt als een goeie match? Toets het af tijdens onze OpenVelddag.

Heerlijk toch, die verse, lekkere producten, rechtstreeks van jouw lokale boer. Of zelf je groenten, fruit en bloemen gaan plukken op het veld. Of ze vooraf bestellen en je pakket bij de boer ophalen. Het kan bij CSA. Eerlijk toch dat door je engagement in het CSA-concept jouw lokale boer bestaanszekerheid krijgt, kan blijven investeren in jouw gezondheid en die van milieu en bodem en je samen je schouders zet onder duurzame landbouw.Ontdek daarom CSA tijdens onze OpenVelddag op 19 september 2021 of kijk op http://www.csa-netwerk.be/#openvelddag#openvelddag2021#csanetwerk#csanetwerkvlaanderen#korteketen#rechtvanbijdeboer#rechtvandeboer#rechtvantveld#rechtvanhetveld

Groot, klein of enorm…recht, wat krom of speciaal… groente, vlees, fruit, bloem of kruid… in pluk of in pakket. Het aanbod is divers en zo ook onze groep van CSA-boerderijen. Maar wat ze ook telen, ze doen het allemaal biologisch. Geen gebruik van kunstmest, synthetische pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen. Respect voor jouw gezondheid en die van het milieu.#openvelddag#openvelddag2021#csanetwerk#csanetwervlaanderen#korteketen#rechtvanhetveld#rechtvantveld#rechtvanbijdeboer # rechtvandeboer #gezond eten

Als CSA-deelnemer kan je ook een handje helpen op ’t veld. En wat dat met je doet, daar sta je van versteld. Niet alleen goed voor je fysiek (sterkere en soepelere spieren, beter evenwicht, groter uithoudingsvermogen, meer immuniteit,…), ook je geest vaart er wel bij (minder stress, beter slapen, meer ontspannen,…). Bovendien verbrand je heel wat calorieën en krijg je meteen je portie frisse lucht en vitamine D, vergezeld van heerlijke geuren van bloemen en planten. Jouw workout op het veld, waarom niet?#openvelddag#openvelddag2021#csanetwerk#csanetwervlaanderen#korteketen#rechtvanhetveld#rechtvantveld#rechtvanbijdeboer # rechtvandeboer

Als deelnemer van een CSA-boerderij krijg je heel wat meer dan enkel gezonde en verse bio-producten. Je krijgt er een hele gemeenschap bij. En wat dat betekent? Een leuke belevenis: contact met gelijkgestemden, dingen van elkaar leren, recepten delen, samen oogsten, samen koken, samen feesten… Kortom, een ontmoetingsplek voor jong en oud. Plan alvast je eerste ontmoeting op 19 september in OpenVeld en ervaar de kracht van een community.#openvelddag#openvelddag2021#csanetwerk#csanetwervlaanderen#korteketen#rechtvanhetveld#rechtvantveld#rechtvanbijdeboer#rechtvandeboer

Je kan de boerderij bezoeken tussen 10u en 17u.

Inschrijven via https://forms.gle/HRut8oKyyaAr4VXA8

Nieuwsbrief 26

Farmping 

Glamping bestond al, een term voor chique kamperen (Glamor camping). Deze week heb ik aan Farmping gedaan, Kamperen op het veld (farm camping)

Zo kan ik in de vroege en late uurtjes veel werk verzetten in de serre wanneer het heel wat koeler is.

Op het veld

Tomaten zijn voor een deel opgebonden. Morgen de laatste 100 tomaten plantjes planten. Ook de laatste aubergines zijn binnenkort aan de buurt.

Buiten hebben we twee bedden zoete mais uitgeplant. Er zijn 8 nieuwe bedden gemaakt die nog groencompost moeten krijgen daarna zaaien we de staakbonen en planten we de zoete punt paprika’s uit.

Er is ook veel gewied, zondag heb ik het laatste rijtje wortelen gewied. Hopelijk kunnen we over een drie tal weken genieten van de eerste exemplaren. Ook de sla, selder, andijvie, raapjes en koolrabi zijn nu verlost van het (on)kruid.

De rest moet even wachten. We gaan eerst planten en nog wat zaaien. Over zaaien gesproken, we hebben bietjes en wilde rucola gezaaid. Stukken die nu vrij komen worden dadelijk terug ingezaaid of beplant.

Beestjes

Wie goed kijkt komt prachtige beetjes tegen op het veld. Veel nuttige maar ook veel insecten die vernieling zaaien.

Mijn top drie is momenteel de coloradokever, blad luizen en rupsen. De rupsen doen niet zoveel schade, de luizen zijn onder controle door de lievenheersbeestjes. Maar de coloradokever heeft geen natuurlijke vijand en kunnen snel uitgroeien tot een echte plaag.

Dus de enigste manier om ze onder controle te houden zonder vergif te sproeien is ze vangen of ter plaatsen pletten. Wat ik sinds een week doe. ’s morgens of ’s avonds loop ik alle aardappel planten af en knijp de larven van de coloradokever plat. Vies werkje maar het helpt wel.

Infoavond Nekkerspoel

Deze avond hebben we een infomoment georganiseerd voor de inwoners van Nekkerspoel. Het was een mooie opkomst en de eerste mensen hebben zich al ingeschreven voor een zomer groentepakket van drie maanden, juli, augustus en september. Iedereen bedankt om te komen en de tijd te nemen om naar ons verhaal te luisteren.

We hebben ook de vraag gekregen of inschrijven voor zelfoogst ook nog ging Daar zeggen we zeker geen nee tegen. Links onder kan je de link vinden naar het inschrijvingsformulier voor zelfoogst.

Oogst

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

Rabarber niet meer oogsten, na 21 juni keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten.

De bloemkool is vlot weggegaan en de broccoli is ook bijna op, maar aan de planten van de geoogste broccoli komen nu zijscheuten met kleine roosjes broccoli.

Voor venkel is het nog even wachten. De nieuwe groente van de week is radicchio. Een licht bittere paars witte sla die uit de witlof familie komt. Hij wordt milder van smaak als je hem gekookt of je kan hem ook roosteren. Leuk idee om een keer iets anders op de barbecue te gooien.

Komkommers hebben ook al vruchten, misschien dat we op het einde van de week al van de eerste kunnen genieten.

Serre 1:

  • fijne peterselie (meest rechtse bed)
  • koriander (meest rechtse bed) Ook de bloempjes zijn eetbaar.
  • peultjes (tweede bed)
  • Basilicum (meeste rechtse bed)

Serre 2:

  • het is nog even wachten tot we hier terug kunnen oogsten.

Buiten

  • frambozen
  • aardbeien
  • rode bes
  • zwarte bes
  • lente ui(8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • bosui (8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • spitskool (derde bed naast de frambozen) Er staat een bamboestok met een lint aan. 
  • broccoli ( 2de bed naast de frambozen) de zijscheutjes kan je nu ook oogsten.
  • (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)
  • raapjes (4de bed naast het het welkom bord)
  • radicchio (3de en 4de bed naast het het welkom bord)
  • koolrabi (3de bed naast het het welkom bord) 
  • ui-bloemen (alle bedden met uien die een bloem hebben)
  • kropsla (tegenover de uien, het tweede bed op het einde)
  • krulandijvie (derde bed, tegenover de uien)
  • groene krulsla (vierde bed, tegenover de uien)
  • rode eikenblad sla  (vierde bed, tegenover de uien)
  • Kruiden (links van serre 2)
  • kamille (overal op het veld)

Zwarte bes

Zwarte bes heeft een cassis smaak, zoet, licht zuur. Oogst enkel de echt zwarte die geen bordeaux rood zwarte schijn meer hebben. En als je vast neemt moeten ze licht indrukbaar zijn. Pluk je ze te vroeg, dan heb je een zure bes.

Kamille

Een heerlijk kruid om thee van te maken. De bloempjes kan je plukken en laten trekken in heet water. Je kan ze overal op het veld vinden. Let wel op. De kamille die op de grens met de aanpalende percelen staat niet plukken. Bij deze plantjes kan ik niet garanderen dat deze geen sproeistof residu bevatten. Van daar de groenstrook van 4 meter rond het volledige veld en op termijn is er een haag voorzien.

De oogstlijst op de website.

Nieuwsbrief 25

Tomaten

Tijd om onze tomaatjes bij naam de noemen. Wat staat er op het menu eind juli begin augustus? 5 kleine tomaatjes en 5 grote.

san marzano
fleurette
hellfrucht
lemon boy
ruthje
kers sakura
kers golden marry oranje
gele peer
kerspruim
roma  loreto

 

Op het veld

De laatste tomaten worden vandaag en morgen geplant en dan wordt alles opgebonden. Ook voor de augurken, komkommers en aubergines zoeken we een plaatsje. De winter kolen worden op het eind van de week geplant en in het midden van de week worden de mais plantjes geplant, buiten zoete punt paprika’s en de courgettes.

Met dit mooi weer ga ik ook de rest van de wortels wieden en de uien wil ik ook graag afwerken. Veel werk maar we zijn er klaar voor om deze week een extra tandje bij te steken.

Zo als je kan zien staat serre twee bijna vol nog een paar plaatsjes voor de aubergines (Black pearl) worden vandaag ingevuld.

De kruiden hebben ook geprofiteerd van het goede weer. Vergeet zeker niet wat munt mee te nemen voor verse munt thee of te combineren met de aardbeien.

Ook van de andere kruiden kan je al oogsten.

Zaterdag verkoop

Afgelopen zaterdag hebben we in de namiddag heel wat mensen mogen ontvangen die los kwamen kopen. We zouden dit graag wat vaker doen. Het aantal soorten en hoeveelheid groenten op het veld laat het ook zeker toe.

Daarom wil ik graag in de zomermaanden elke zaterdag van 14u tot 17u een veldverkoop organiseren. Zet het alvast in jullie agenda.

Wied zondag

Vorige mee-help-dag was een groot succes. Om de mensen een kans te geven die op zaterdag niet kunnen. Gaan we nog een keer op zondag aan de slag.

Een bed groenten wieden met een man of 5 gaat veel sneller dan alleen. Wie interesse heeft, het is nu zondag van 12u tot 16u. 

Oogst

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

Vorige week hadden we zes nieuwe groenten die klaar zijn. Groene krulsla, rode eikenblad sla, krulandijvie, kropsla, bosuitjes en broccoli.

Deze week vullen we dit aan met bloemkool en koolrabi. Basilicum is ook klaar. Liefst niet te veel plukken, enkel de topjes plukken (groeipunt), zo gaan ze splitsen en nog meer basilicum takjes en blaadjes produceren.

Volgende week zetten we terug venkel op het menu.

Voor plattegrond voor de groente hebben we wat meer tijd nodig. Ik zet vandaag overal vlagjes waar je kan oogsten. Let goed op dat je de doeken mooi  terug op zijn plaats legt als je iets hebt geoogst. Duiven, konijnen, hazen, vogels, ze zijn er allemaal dol op.

Serre 1:

  • fijne peterselie (meest rechtse bed)
  • koriander (meest rechtse bed) Ook de bloempjes zijn eetbaar.
  • peultjes (tweede bed)
  • Basilicum (meeste rechtse bed)

Serre 2:

  • het is nog even wachten tot we hier terug kunnen oogsten.

Buiten

  • frambozen
  • aardbeien
  • rode bes
  • zwarte bes
  • lente ui(8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • bosui (8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • spitskool (derde bed naast de frambozen) Er staat een bamboestok met een lint aan. 
  • broccoli ( 2de bed naast de frambozen) sommige zijn nog klein, zoek de grootste
  • (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)
  • raapjes (4de bed naast het het welkom bord) er staat een bamboestok met een lint aan.
  • ui-bloemen (alle bedden met uien die een bloem hebben)
  • kropsla (derde bed, tegenover de uien en tweede bed op het einde)
  • krulandijvie (derde bed, tegenover de uien)
  • groene krulsla (vierde bed, tegenover de uien)
  • rode eikenblad sla  (vierde bed, tegenover de uien)
  • bloemkool (rechts van serre 1)
  • Kruiden (links van serre 2)
  • kamille (overal op het veld)

Zwarte bes

Zwarte bes heeft een cassis smaak, zoet, licht zuur. Oogst enkel de echt zwarte die geen bordeaux rood zwarte schijn meer hebben. En als je vast neemt moeten ze licht indrukbaar zijn. Pluk je ze te vroeg, dan heb je een zure bes.

Bloemkool

Afsnijden juist onder de vrucht. Wist je dat je bloemen eet als je bloemkool eet. De vrucht zelf zijn honderden bloempjes die klaar zitten om open te gaan.

Kamille

Een heerlijk kruid om thee van te maken. De bloempjes kan je plukken en laten trekken in heet water. Je kan ze overal op het veld vinden. Let wel op. De kamille die op de grens met de aanpalende percelen staat niet plukken. Bij deze plantjes kan ik niet garanderen dat deze geen sproeistof residu bevatten. Van daar de groenstrook van 4 meter rond het volledige veld en op termijn is er een haag voorzien.

De oogstlijst op de website.

Nieuwsbrief 24

Regen

Veel regen de afgelopen dagen. Vooral veel op korte tijd en dat is probleem op sommige plaatsen op het veld. Op sommige plaatsen is er een harde onderlaag waardoor het water langer op het land blijft staan.

Op het veld

Afgelopen zaterdag was ik blij verrast door de vele helpers, hééél hard bedankt!

We hebben samen de herfst en winter prei geplant, 5000 plantjes in totaal. Daarnaast is er in de serre en tussen de uien veel onkruid getrokken. Ook 420 selderplantjes hebben hun plaats gevonden op het veld.

Gele, groene en paarse boontjes zijn ook gezaaid. Naast snijselder heb ik vandaag ook hersthoorn wegenbree geplant. Een echte vergeten groenten met een lichte zilte smaak zowel rauw als gekookt heel lekker.

Het eerste bed worteltjes is gewied, met de hulp van mijn vader. Een hele klus, maar nu kunnen ze mooi verder groeien. Het tweede bed wortelen moet even wachten tot het een paar dagen droog is.

Naast het veld

Letterlijk naast het veld heb ik en mijn vader een kippenren gemaakt. De bedoeling is via redeenkip een kip of drie te adopteren, voorlopig is het nog even wachten omwille van de vogelgriep.

De kippen zullen helpen met het composteren van de groenteresten.

Zaterdag Verkoop

Nu zaterdag is het veldverkoop van 14u tot 17u. Vanaf nu ga ik meer zaterdag verkoop laten door gaan. Er staan genoeg groenten op het veld voor extra zaterdag verkoop.

Dus iedereen welkom.

Oogst

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

We hebben deze week zes nieuwe groenten die klaar zijn. Groene krulsla, rode eikenblad sla, krulandijvie, kropsla, bosuitjes en broccoli.

Om de groenten beter terug te vinden ga, ik elke week een aangepaste pdf online zetten die je mee naar het veld kan nemen om de groenten gemakkelijker te vinden. (Vanaf woensdag beschikbaar)

Serre 1:

  • fijne peterselie (meest rechtse bed)
  • koriander (meest rechtse bed) Ook de bloempjes zijn eetbaar.
  • rode biet(eerste bed achteraan)
  • peultjes (tweede bed)

Serre 2:

  • snijsla (eerste bed vooraan)

Buiten

  • frambozen
  • aardbeien
  • rode bes
  • Lente ui(8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • Bosui (8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • spitskool (derde bed naast de frambozen) Er staat een bamboestok met een lint aan. 
  • Broccoli ( 2de bed naast de frambozen) sommige zijn nog klein, zoek de grootste
  • (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)
  • raapjes (4de bed naast het het welkom bord) er staat een bamboestok met een lint aan.
  • ui-bloemen (alle bedden met uien die een bloem hebben)
  • kropsla (derde bed, tegenover de uien en tweede bed op het einde)
  • krulandijvie (derde bed, tegenover de uien)
  • Groene krulsla (vierde bed, tegenover de uien)
  • rode eikenblad sla  (vierde bed, tegenover de uien)

De oogstlijst op de website.

Nieuwsbrief 23

Kruid

Kamille, kamille en nog eens kamille. Overal kan je het kruid zien en ruiken. Al eens geprobeerd om er thee van te zetten?

Voor de serre staan drie bakken met sla om mee te nemen. Als je in de serres sla neemt, graag op het tweede bed nemen. Dan kan ik er tomaten in de plaats zetten.

De kropsla buiten nog even wachten, ze zijn nog te klein en er staat nog genoeg sla in de serre. 

Op het veld

Het is alle hens aan dek op het veld. Zo veel te doen en maar 36 uren in een dag. 24 om te werken en 12 om te slapen zei mijn manager altijd. 😉 

Ik hop de komende dagen tussen planten, wieden, bedden maken, planten, wieden, … Nu zaterdag is het mee-help-dag. Hopelijk zijn we met veel, er moet veel gebeuren. we starten om 13u tot 17u.

De eerste rode bessen en frambozen zijn eetklaar. Ook de bloemkolen en de volgende lichting broccoli’s maken hun opwachting.

Oogst

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

Als je de aardbeien oogst, oogst dan ook de slechte en gooi die dan bij het plantafval. Zo blijven de planten proper en wordt de rest niet aangetast.

Sommige uien zijn bloemen aan het krijgen. Deze zijn super uiig en lekker. Je kan ze als lente-ui gebruiken. De bloempjes zelf zijn heel lekker in een salade. Gewoon afbreken.

Serre 1:

  • kruiden fijne peterselie (meest rechtse bed)
  • koriander (meest rechtse bed) Ook de bloempjes zijn eetbaar.
  • gele en rode biet (vierde bed vooraan)
  • rode biet(eerste bed achteraan)
  • peultjes (tweede bed)

Serre 2:

  • groene krul sla (eerste bed vooraan)
  • ijsberg sla ( eerste en tweede bed vooraan)
  • snijsla (eerste bed vooraan)

Buiten

  • rabarber
  • frambozen
  • aardbeien
  • rode bes
  • palmkool (rechts van serre 1, achteraan)
  • Lente ui(8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • spitskool (derde bed naast de frambozen) Er staat een bamboestok met een lint aan. 
  • (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)
  • raapjes (4de bed naast het het welkom bord) er staat een bamboestok met een lint aan.
  • ui-bloemen (alle bedden met uien die een bloem hebben)

Peultjes

Als de peultjes vijf centimeter of groter zijn mag je ze plukken. Het zijn platte vruchten dus niet wachten tot ze dik worden want dan zijn ze vezelig en niet meer op hun best.

Goed kijken want ze verstoppen zich graag.

Palmkool

Gewoon afbreken aan de stam zoals je boerenkool oogst. Palmkool is zachter van smaak en beter verteerbaar als boerenkool. OPGELET doek terug leggen want de duiven zijn er zot van. Recept idee, Palmkool onder een pasta.

(Snij)selder

Breek de stengels uit en niet afsnijden dan gaan ze langer mee en kan er constant geoogst worden.

De oogstlijst op de website.

Nieuwsbrief 22

Reflectie

Afgelopen dinsdag had ik mij ingeschreven op de “Innovatietour – Productinnovatie in praktijk”. Een studiereis naar Kent UK om ideeën op te doen voor nieuwe producten, verpakkingen, concepten, …

Er waren ook verschillende experts (bio, wetgeving, bedrijfsvoering, design, …) mee. Tijdens de bus reis kregen we de kans om deze mensen te spreken.

Ik wist niet wat te verwachten en nieuwe producten op de markt brengen ligt niet dadelijk in de lijn met een zelfoogst veld. Maar ik heb wel tijd gehad om mijn huidig “business” model te analyseren en in vraag te stellen.

Het kom er op neer dat ik mij nog meer lokaal wil verankeren en de vrijdag markt bij T&T niet meer ga doen.
Wat mag je dan verwachten. Ik ga trachten meer zelfoogsters en groentepakketten aan te trekken en afzet zoeken voor de overschotten in een straal van 10 km.

Op het veld

Deze week heb ik veel plantgoed gehaald. Je zal het wel al gemerkt hebben aan de ingang van serre 1. Daarnaast staan er ook 2000 herfstprei plantjes klaar.

In de serre staan de eerste tomaten plantjes te groeien, ze doen het goed en hebben al enkele blaadjes extra. Je zal zien dat de serre langzaam leeg en terug vol loopt.

Er is veel plantwerk, op 8 juni doen we nog eens een plantdag. Deze gaat in de namiddag door van 13u tot 17u. Kan je een uurtje missen en helpen, super!

Het was ook mooi weer, dus ideaal om te schoffelen. Ik krijg af en toe te vraag van de oogsters of ze met iets kunnen helpen. Ik zal van af morgen een lijstje op het bord zetten van wat er mag gewied worden. De uien bijvoorbeeld mogen zeker gewied worden

Ik kon het niet over mijn hart krijgen om de witte selder weg te gooien, die heb ik buiten uitgeplant. Zie oogstlijst voor de locatie.

Oogst

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

Er is al goed geoogst van de broccoli. Wacht zeker niet met de rest want met dit weer schieten ze graag door.

De lente ui is ook terug en de nieuwe lichting paksoi krijgt het label dadelijk oogsten. Ook hier heeft de koolvlieg toegeslagen . Door de stress zijn de planten dadelijk in bloei gegaan.

Maar nog steeds even lekker, ook de bloempjes zijn eetbaar en zijn ideaal als afwerking van een lente salade.

Serre 1:

  • boerenkool (vijfde bed achteraan)
  • kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
  • venkel(meest linkse bed)
  • krul andijvie (derde bed vooraan)
  • rode krulsla ( derde bed vooraan)
  • gele en rode biet (vierde bed vooraan)
  • rode biet(eerste bed achteraan)
  • peultjes (tweede bed)

Serre 2:

  • groene krul sla (eerste bed vooraan)
  • ijsberg sla ( eerste en tweede bed vooraan)
  • (snij)selder (tweede bed)
  • snijsla (eerste bed vooraan)

Buiten

  • rabarber
  • palmkool (rechts van serre 1, achteraan)
  • Lente ui (8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • aardbeien
  • Paksoi (derde rij in het verlengde van de eerste compost hoop)
  • (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)

Peultjes

Als de peultjes vijf centimeter of groter zijn mag je ze plukken. Het zijn platte vruchten dus niet wachten tot ze dik worden want dan zijn ze vezelig en niet meer op hun best.

Goed kijken want ze verstoppen zich graag.

Palmkool

Gewoon afbreken aan de stam zoals je boerenkool oogst. Palmkool is zachter van smaak en beter verteerbaar als boerenkool. OPGELET doek terug leggen want de duiven zijn er zot van. Recept idee, Palmkool onder een pasta.

(Snij)selder

Breek de stengels uit en niet afsnijden dan gaan ze langer mee en kan er constant geoogst worden.

Nu dat we ons langzaam naar buiten verplaatsen worden de betonijzers belangrijk om de weg te vinden op het veld, deze zullen dienst doen als naamkaartjes voor de bedden.

De oogstlijst op de website.

Nieuwsbrief 21

Aaltjes

Soms zit het even tegen. Als ze mij vragen waar lig je van wakker dan zijn dat de maden van de koolvlieg. Maar met een goed plan zal de schade hopelijk beperkt blijven. Aanaarden, koolkraag, netten en aaltjes.

Aaltjes zijn specifieke nematoden, die instaan voor een snelle biologische bestrijding van schadelijke bodeminsecten. Normaal komen die van nature voor in de grond. Maar in de bodem van het Vlinderveld nog niet zoveel. Dus helpen we een handje.

Maar nu naar het goed nieuws. De aardbeien komen er aan. Ben je op het veld loop dat even langs de aardbeien, je zal waarschijnlijk hier en daar rode vinden.

Op het veld

De kolen zijn voor een deel geschoffeld en aangeaard, morgen passen we de aaltjes toe en de jonge plantjes krijgen een kraagje.

De suikerbiet is ook geplant, de tomaten lopen vertraging op, maar gaan deze week zeker in de grond.

Ik heb ook een beetje opgeruimd, de citerne  zijn verplaatst en het plantgoed staat daar nu ook. Dit is gemakkelijker om water te geven en dan staan ze ook minder in de weg. Want er gaat nog veel bijkomen. De pompoenen en courgette zijn voor een deel gezaaid.

De kruidentuin heeft vier exemplaren extra. Twee maal Citroen Verbena en twee maal Honing Meloen Salie.

Oogst

De broccoli is bijna klaar. Ik denk dat we aan het eind van de week kunnen oogsten. We starten met 1 broccoli per twee personen te oogsten. Als iedereen de kans heeft gehad mag je er meer meenemen. Daarna komen de spitskolen gevolgd door de bloemkolen.

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

Serre 1:

  • postelein (meest rechtse bed in het midden) Is op zijn einde, bloempjes zijn ook eetbaar.
  • Boerenkool (vijfde bed achteraan)
  • kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
  • venkel(meest linkse bed)
  • Krul andijvie (derde bed vooraan)
  • Rode krulsla ( derde bed vooraan)
  • Gele en rode biet (vierde bed vooraan)
  • rode biet(eerste bed achteraan)
  • peultjes (tweede bed)

Serre 2:

  • Groene krul sla (eerste bed vooraan)
  • ijsberg sla ( eerste en tweede bed vooraan)
  • (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
  • krulandijvie (vijfde bed achteraan)
  • spinazie (vijfde bed vooraan)

Buiten

  • rabarber
  • palmkool (rechts van serre 1, achteraan)
  • groen van sjalot, links van serre 2 naast de look
  • aardbeien

Peultjes

Als de peultjes vijf centimeter of groter zijn mag je ze plukken. Het zijn platte vruchten dus niet wachten tot ze dik worden want dan zijn ze vezelig en niet meer op hun best.

Goed kijken want ze verstoppen zich graag. Voorlopig zijn er nog niet veel, maar er zijn er wel al die dreigen te groot te worden. Geen beperkingen meer.

Palmkool

Gewoon afbreken aan de stam zoals je boerenkool oogst. Palmkool is zachter van smaak en beter verteerbaar als boerenkool. OPGELET doek terug leggen want de duiven zijn er zot van. Recept idee, Palmkool onder een pasta.

Groen van sjalot of sjalot pijpjes

In afwachting op de volgende lente uitjes en de grote uien heeft de bomma mij op een idee gebracht. Het groen van sjalot kan je ook als lente ui gebruiken. Ik zal een deel aanduiden waar je mag oogsten.

Dat doet mij denken aan de betonijzers, deze zullen dienst doen als naamkaartjes voor de bedden.

De oogstlijst op de website.

Nieuwsbrief 20 – Blauwe geschelpte

Bosduifjes

Jullie hebben de vele netten al zien liggen, maar zonder kunnen we niet. De duifjes zijn zot van kolen, erwtenscheuten, jonge sla en opkomende worteltjes.

Hier onder zie je het resultaat. Maar deze plantjes komen er zeker door.

Op het veld

Het gaat hard op het veld, elke dag worden er nieuwe bedden gemaakt en gaan er plantjes in de grond. Meestal sluit ik ’s avonds af met een beetje schoffelen.

Over schoffelen gesproken, bedank aan iedereen die zijn schoffel-steentje bij draagt.

Deze week is/wordt de zomerprei, snijbiet, broccoli, suikerbiet, sla, knolselderij, .. geplant.

Zondag hebben we veel bezoekers op de fiets mogen ontvangen. Vele toonden ook interesse in zelfoogst. Onze mailinglijst is weerom met 25 mensen aangegroeid, welkom.

Graag wil ik ook even de mensen bedanken die zondag en zaterdag mee hebben geholpen. Merci!

Nog goed nieuws, de eerste tomaatjes zijn aangekomen. Nu zaterdag ga ik de eerste plantjes planten. Weer een mooie mijlpaal. We starten met de snoeptomaatjes en over twee weken komt de rest.

Naast het veld

Ook deze week was ik te vinden op de M’akker kraam op de Mechelse zaterdagmarkt en de Boeren Marché in Brussel.

Naast de administratie, planningen en markten is marketing ook iets wat een moderne boer moet kunnen. Foto’s voor Instagram en Facebook horen daar ook bij.

Oogst

De oogstlijst is nu ook op de website terug te vinden.

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

De oogst borden per serre zijn geplaatst, voorlopig met potlood. Tot we een systeem hebben met kaartjes die gemakkelijk verplaatsbaar en vervangbaar zijn.

Serre 1:

  • postelein (meest rechtse bed in het midden) Is op zijn einde, bloempjes zijn ook eetbaar.
  • Boerenkool (vijfde bed achteraan)
  • kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
  • venkel(meest linkse bed)
  • kervel (derde bed achteraan)
  • Rode krulsla ( derde bed vooraan)
  • Gele en rode biet (vierde bed vooraan)
  • rode biet (eerste bed achteraan)
  • peultjes (tweede bed)

Serre 2:

  • Groene krul sla (eerste bed vooraan)
  • kervel (eerste bed achteraan)
  • (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
  • sla batavia (vierde bed achteraan)
  • krulandijvie (vijfde bed achteraan)
  • spinazie (vijfde bed vooraan)
  • Krul andijvie (derde bed vooraan)

Buiten

  • Rabarber

Gele en rode bietjes

Kies de grootste er uit, laat de rest nog even verder groeien. Opgelet wist je dat het loof ook eetbaar is, het smaakt als snijbiet en heeft een lekkere zoete smaak rauw. Je kan het ook stoven of wokken.

Peultjes

Als de peultjes vijf centimeter of groter zijn mag je ze plukken. Het zijn platte vruchten dus niet wachten tot ze dik worden want dan zijn ze vezelig en niet meer op hun best.

Goed kijken want ze verstoppen zich graag. Voorlopig zijn er nog niet veel, maar er zijn er wel al die dreigen te groot te worden. Neem een handje peultjes per persoon mee zodat iedereen wat heeft. 

Nieuwsbrief 19

Beestjes

Alles gaat goed, alles groeit mooi, geen wolkje aan de hemel of zo dacht ik toch. Tot afgelopen donderdag, de koolvlieg in de Chinese kool en raapjes.

Dat hoort er nu eenmaal bij. Ik ben dadelijk gestart met het oogsten van de Chinese kool en die kan je vooraan in de serre vinden. De rest oogst ik morgen.

Op het veld

Alle aardappelen zitten in de grond op één soort na. Die zijn deze week aan de buurt. Ook al het plantgoed voor serres 1 is deze week aan de buurt.

Afgelopen week was het vooral grond voorbereiden en bedden maken voor de plantjes. Dat is het meeste werk. De plantjes planten zelf gaan snel.

De prei is deze week aan de buurt en vrijdag haal ik nog een lading broccoli, sla en knolselder plantjes. De erwtjes zullen na al de regen deze week wel boven staan. Tijd om ze af te dekken voor de duiven.

De peultjes in de serre hebben eindelijk bloempjes en zullen snel vrucht dragen. Serre 2 is aan het leeg lopen. Want over twee weken zijn de eerste tomatenplanten daar.

De kruidentuin naast de serre is 8 extra plantjes rijker.

Naast het veld

Het zal je wel opgevallen zijn dat vrijdag en zaterdag in het teken stond van de markt(en). Op vrijdag was de eerste Boeren Marché op de site van T&T en de dag er na stond ik te helpen op de kraam van M’akker op de markt in Mechelen.

Dit was een leuke ervaring en geeft veel voldoening. Maar niets gaat boven een compliment van de zelfoogsters op het veld. Merci voor de vele feedback. Dat geeft energie en de drive om het beter te doen.

Er zal waarschijnlijk altijd iets over zijn van de vrijdag markt. Het is jammer om die groenten weg te gooien. Dus die plaats ik vooraan serre 2 waar je ze gewoon kan meenemen. Er staat nu nog wat rabarber en rode eikenblad. De rest is goed weggegaan tijdens de veldverkoop van gisteren.

Openvelddag

Volgende week zondag komt de Korte Keten fietsroute langs het Vlinderveld en daar wil graag een openvelddag aan koppelen. En alle leden, geïnteresseerde, sympathisanten en hun families uitnodigen voor een knabbeltje en een babbel.

Ik wil er graag iets speciaals van maken en daar heb ik een beetje hulp voor nodig. Want alleen zal het niet lukken.

Ik zelf zal rondleidingen geven, de hapjes worden door Nicky en mijn moeder gemaakt. Ik zoek nog een 6-tal mensen die die dag willen helpen. Om een infostand te bemannen (uitleg geven over zelfoogst en csa) en te helpen bij de hapjes.

Die dag is het trouwens ook Moederdag en voor elke mama hebben we een klein presentje.

Helpers mogen mij contacteren door te antwoorden op dit e-mailtje.

Oogst

De oogstlijst is nu ook op de website terug te vinden.

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

De oogst borden per serre zijn geplaatst, voorlopig met potlood. Tot we een systeem hebben met kaartjes die gemakkelijk verplaatsbaar en vervangbaar zijn.

Serre 1:

  • postelein (meest rechtse bed in het midden) Is op zijn einde, bloempjes zijn ook eetbaar.
  • Boerenkool (vijfde bed achteraan)
  • kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
  • venkel(meest linkse bed)
  • kervel (derde bed achteraan)
  • Rode krulsla ( derde bed vooraan)
  • Gele en rode raapjes (vierde bed vooraan)

Serre 2:

  • kervel (eerste bed achteraan)
  • (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
  • Sla rode eikenblad (vierde bed vooraan)
  • sla batavia (vierde bed achteraan)
  • krulandijvie (vijfde bed achteraan)
  • spinazie (vijfde bed vooraan)
  • Lente ui (derde bed vooraan)
  • koolrabi (derde bed in het midden, bijna op)
  • Chinese kool (wordt geoogst en zal vooraan liggen)

Buiten

  • Rabarber

Gele en rode raapjes

Kies de grootste er uit, laat de rest nog even verder groeien.