Nieuwsbrief 5

Week 4

Zoals de titel al doet vermoede, we zijn in week vier. Vroeger dacht ik altijd in dagen en maanden. Maar sinds enkele maanden denk ik in weken.

Alles draait om weken, week 6 planten we voor het eerst, in week 10 starten we met buiten planten, week 14 start de oogst, ….

Een hele andere kijk op het jaar als je er even bij stil staat, echt met de seizoenen mee. Het geeft een gevoel van urgentie, maar brengt ook rust als je alles goed op papier/Excel hebt uitgeschreven.

Dus van af nu zal je mij regelmatig horen spreken in weken.

zelfoogst csa biologische zemst mechelen groentepakketten groencompost vlinderveld serre

Op het veld

Groencompost is onder gewerkt met onze nieuwe twee wiel tractor. Nu is het nog even wachten op de installatie van de waterpomp.

Daarna kunnen we bedden maken en starten met planten. In week zes gaan de eerste plantjes de grond in.

Daarna wordt er iedere week of om de twee weken geplant. Helpende handjes zijn altijd welkom, maar enkel als je het graag doet, geen verplichtingen, het moet leuk blijven.

Alle gemeenschappelijke werk-plant momenten zal je in de agenda kunnen terug vinden.

Biobeurs nederland zwolle voordracht bodemvoeding mineralen

Naast het veld

Woensdag heb ik bezoek gekregen van Certisys. Certisys is het controle bedrijf dat na gaat of aan alles is voldaan om een bio certificaat te mogen gebruiken en te blijven gebruiken.

Het Vlinderveld was reeds gecertificeerd en na de controle van gisteren waren er geen opmerkingen, dus alles OKE.

Het aardappel en ui pootgoed is ook besteld. De levering wordt in week tien verwacht niet veel later gaan ze de grond in.

Het biologische pootgoed (vanzelfsprekend) is van nature resistent tegen phytophthora, Phyto-watte? In de volksmond de aardappelziekte. Zeker een vereisten omdat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Het lijstje:
Sturon Bio 22/26 mm (ui)
Red Baron Bio 22/26 mm (uit)
Red Sun Bio 30/50 mm (sjalot)
Vitabella Bio 28/35 mm (vastkokend)
Carolus Bio 28/35 mm (bloemig of vast naargelang de teeltwijze)
Connect Bio 28/35 mm (kruimelig)
Alouette Bio 35/55 mm (rode schil, vastkokend)
Agria Bio 28/35 mm (tamelijk vastkokend)

Donderdag ben ik naar de Biobeurs in Zwolle (NL) geweest. Ik had er meer van verwacht maar de lezingen die ik heb gevolgd waren zeer goed. Wie interesse heeft lezing 1lezing 2 en lezing 3

Info avond drie

We mochten weer een 10 tal mensen ontvangen op de info avond. Het was leuk om een mooie opkomst te zien. Hopelijk mogen we ze binnenkort verwelkomen op het veld.

Wie nog niet ingeschreven is en graag zou willen inschrijven voor het oogst/pakket jaar 2019. Stuur een mailtje naar davy@vlinderveld.be en dan sturen we de overeenkomst per mail.