Nieuws 25 augustus 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

Beste mensen,

Vorige week vroeg ik om droge dagen om te kunnen wieden, en zie : het is nu al een paar dagen droog en gisteren zelfs heel erg warm!
Er werd gewied in prei en selder maar er is nog heel veel werk. Wie wil : kom gerust af om te helpen. Oja, er is ook nog gezaaid (radijs, raapjes, rammenas, spinazie) en geplant : paksoi, chinese kool, koolraap, …

OOGST IN DE SERRE:
Tomaat en paprika rijpen nu rustig verder : kom maar halen. De grote vleestomaten zijn heerlijk om in de saus/soep te doen. Hier en daar is er ook een aubergine plukklaar.

OOGST VAN HET VELD:
Er zijn nog steeds boontjes : helemaal achteraan aan de de rechtse draad (meest dichtbij de tunnel) staan er klim boontjes. Deze zijn missch al een beetje te dik (en dus te vezelig) maar er hangen ook nog jonge boontjes tussen : selectief zijn is dus de boodschap. Ook aan de lage struikbonen hangt er nog wel wat.

Courgette is er nog steeds en verder ook : aardappelwortelrode bietspaghettipompoen, gewone pompoensla (groene krop en rode eikenblad), warmoespreiselder (helemaal vooraan het veld), …

IN DE AANBIEDING : SAVOOIKOOL : hij is reusachtig groot en er is veel. Voor in de stoemp, de soep, of als aparte groente.

NIEUWE OOGST : er is terug KOOLRABI : onder het eerste net voorbij de prei : grootste uitkiezen!

PAKKET DEZE WEEK : worteltomaatboontjesrode eikenbladslaaardappelmeloen ; M en G pakket : + watermeloen en koolrabi.

AGENDA :
Za 2 & Zo 3 september : AARDAPPELOOGST! Bedoeling is dat we alle aardappelen uit de grond halen, daar is heel wat werk aan. In principe rooien we met een machine, maar dan moeten alle patatten nog opgeraapt worden en in bakken gedaan worden. Dit werkje is ook heel leuk voor de kinderen, kom dus massaal af naar het veld voor een uurtje (of twee) ontspannend werken.
Telkens vanaf 14u, doorlopend tot 18u.

Voor alle duidelijkheid : je mag dan zelf patattten mee naar huis nemen maar de rest wordt opgeslagen in de hangar aan het Schom; er zullen steeds aardappelen verkrijgbaar zijn in een bak in de serre, of verdeeld via de pakketten. Tot ze op zijn natuurlijk (afhankelijk van de grootte van de oogst).

Zo 24 september : Groot pompoenfeest! Details volgen nog.

Zo, tot volgende keer dan maar weer,
groetjes,

Steven.