Nieuws 17 augustus 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

Beste mensen,

Vorig weekend hebben we samen de overvloed aan boontjes geplukt. Er is veel volk voor komen opdagen, ook de dagen ervoor en erna, het was heel leuk om zoveel volk tegelijk te zien oogsten. Het was super gezellig met een leuke babbel en er is goed werk geleverd : we zijn helemaal “bijgeplukt”, de planten kunnen nu nieuwe bloemetjes maken.

De zomer kwakkelt verder; het wisselvallige weer doet wel alles goed groeien. Ook het onkruid dus … Een paar droge dagen zouden nodig zijn volgende week om te kunnen wieden en schoffelen. Wie wil komen helpen : graag!

TOPPER VAN DE WEEK :  de meloenen zijn nu superrijp en superzoet, dus kom ze nu halen. Er zijn zoete meloenen (geel) en watermeloenen (groene ronde). Ik leg ze klaar op de tafel, neem maar mee.

DE NIEUWE OOGST :

  • De pompoenen zijn nu oogstklaar : heb je er nu al zin in, kom dan eentje plukken (best afsnijden met steel). Er zijn middelgrote oranje en groene, langsheen de maïs. Graag de supergrote laten hangen :  deze bewaren we voor het pompoenfeest!!
  • Er is nu ook prei (doorlopen tot voorbij de warmoes) : je kan hem uittrekken of uitsteken met de spade.
  • In de serre rijpen de paprika’s rustig verder : er zijn nu gele puntpaprika’s (waren groen maar zijn verkleurd) die heerlijk zoet zijn. En ook de groene blokpaprika’s verkleuren rood. Het loont echt de moeite om de paprika’s te laten rijpen (=verkleuren). Tip : eens de verkleuring is ingezet, kan je de paprika’s plukken en thuis verder laten rijpen. Zoals met de tomaten.
  • De aubergines (naast de paprika’s) hebben zich ook goed herpakt en groeien verder. Hier en daar hangen er oogstklare vruchten (minstens 15-20cm lang). er zijn paarse en wit-paars gestreepte.

VERDER OP HET VELD:

  • Slaradicchiowarmoesspaghettipompoenwortelrode bietcourgetteboontjeskomkommer (serre), savooikool (lekker groot), rode kool (in bak aan de serre), selderaardappelenajuinsjalotpeterselielente ui, …

IN DE PAKKETTEN DEZE WEEK : meloentomaat(jes)boontjes, slawarmoes, (+ savooikooltje in K pakket), (+courgette en aardappel in M en G pakket).

AGENDA :
– Aardappeloogst : za 2 en zon 3 september
– Pompoenfeest : Opgepast Nieuwe datum : zondag 24 september!!
Details volgen nog.

Beste groeten,
Tot volgende week,

Steven