Nieuws 10 augustus 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

Beste mensen,

We zijn terug van een lang weekendje in de Westhoek. Dat heeft deugd gedaan en het was nog goed weer ook. Ondertussen heeft het hier nog flink geregend de laatste week blijkbaar ; het veld ligt er nat bij – de droge juni maand lijkt alweer ver weg! Het weertype is nu al en paar weken van het maritieme soort : fris, winderig en nu en dan regen. De planten groeien er goed van ; het onkruid jammer genoeg ook : er is weer werk aan de winkel.

TE OOGSTEN

  • Goed nieuws :  de eerste meloenen zijn rijp! Er zijn twee soorten : donkergroene die geel verkleuren als ze rijp zijn; licht groene die bleekgeel worden als ze rijp zijn. Ik oogst alles wat ik als rijp zie en leg ze vooraan de tunnel : neem maar mee (1/gezin om te beginnen); ook de grootste watermeloenen zal ik oogsten.
  • Verder is het massaal boontjes seizoen : kom gerust met een emmer en vries in voor later : eerst kort blancheren (30”), afkoelen en invriezen. De boontjes staan wat verder in de rij nu : er zijn nog steeds drie soorten: groene, gele boterboontjes en roodgroen gespikkelde. Bedoeling is dat je steeds de langste en grootste/dikste oogst!
  • Verder in de serre : komkommertomaat en paprika (groene blok en puntpaprika; witte punt en zwarte blokpaprika) en rode pepers (opgepast : zeer pikant!!!).
  • Buiten is er opnieuw gewone groene kropsla en rode eikenbladsla (vooraan op het bed) en nog steeds radicchio en ijsbergsla (achteraan op het bed).
  • Er is wortel en rode biet en veel courgette en spaghettipompoen.
  • Er zijn de laatste rode kolen (alles moet weg : ik zal ze zelf oogsten en in een bak klaar leggen) en daarachter nu ook mooie savooikool.
  • Verder : aardappelajuinpeterselielente- of stengelui.
  • Ik heb raapjes geoogst die weg moesten : neem maar mee (in blauwe bakken)!!!

IN DE PAKKETTEN : wortelpaprikamixboontjesslaaardappelajuin(en savooikool voor medium en groot pakket)

Verder nu al te noteren : aardappeloogst op het veld za 2 & zon 3 september, pompoenfeest za 30 september. Iedereen welkom!!!

Geniet ervan,

Steven