Nieuws 31 augustus 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

Beste mensen,

Morgen zijn we alweer 1 september: terug naar school en begin van de herfst! Wat vliegt zo’n zomer toch voorbij!

Er is gisteren heel wat regen gevallen, zo’n 20 liter per m2, dat zijn twee volle emmers! En het waren hevige plensbuien, da’s veel voor de bodem om ineens te slikken. Dit zou wel eens problemen kunnen geven voor de geplande aardappeloogst dit weekend :  ik weet nog niet of de boer met zijn machine zal kunnen rooien : ik houd jullie op de hoogte!

We beginnen dus stilaan aan de herfst, traditioneel hèt seizoen van overvloed, met de vruchten die door de zomerzon gerijpt zijn.

NIEUW OP HET VELD:
We starten met de Pastinaak : tussen het wortelbed en de rode biet : goed diep uitsteken en loof mag je afsnijden.

Kom al gerust een Pompoen kiezen: er zijn oranje en groene pompoenen van zo’n 1 kg zwaar en er zijn grote oranje pompoenen(tot 5-6kg), tulband pompoen (oranje-groen) en kleine sweet dumplings (groen-wit gestreept).
Afsnijden met de steel (deze moet bruin en hard zijn, dan bewaart de pompoen het langst).

Er is nu ook Suikermaïs! Er zijn drie soorten : 1 rij vroege, 2 rijen middel en 1 rij late maïs. De vroege maïs is nu rijp : als je voor de maïs rijen staat is het de meest linkse rij. Kies een mooie kolf die hard aanvoelt; je kan hem  Je kan hem rauw eten of koken – tips voor bereiding : https://groentegroente.nl/groentes/mais-koken/

VERDER OP HET VELD: boontjescourgetteaardappelwortelrode bietpeterselieslaselderwarmoespreikoolrabisavooikool.

IN DE SERRE: tomaatpaprikaaubergine, de laatste meloenen (blauwe bak), ajuin en sjalot (blauwe bak).

PAKKET DEZE WEEK: – Klein pakket : tomaatpaprikarode bietgroene selderpreiaardappelajuin – M en G pakket + savooikool en suikermaïs.

AGENDA:
– Aardappeloogst dit weekend Za 2 september om 14u en Zo 3 september om 10u30 en 14u. – ALS HET WEER HET TOELAAT :-\. Ik bevestig nog met een flash-update.

– Pompenfeest zondag 24 september vanaf 14u. We oogsten en verdelen de overblijvende pompoenen. Wie heeft de grootste pompoen? Lekkere pompoenrecepten – Iedereen welkom :-):-):-)!

Ziezo, hopende op een paar droge dagen nu,

Beste groeten,
Steven.