Nieuwsbrief 14

Transport

Vorige week gebruikte ik bijna voor elke verplaatsing nog de auto. Sinds deze week heb ik een omslag gemaakt, fiets eerst. Enkel op vrijdag komt er nog een gehuurde bestelwagen aan te pas. Die dag is dan ook gevuld met rond rijden. Plantgoed halen en zware dingen van en naar het veld brengen.

Maar de andere dagen vertrek ik met de fiets. Ik heb een transport fiets gekocht. Zoals je kan zien op de foto heb ik de groentepakketten met de fiets naar de afhaalplaats gebracht. Een kar voor achter de fiets maakt binnenkort ook zijn opwachting.

Op het veld

In serre twee worden morgen al enkele groenten vervangen door nieuwe plantjes. Buiten zetten we paksoi, radicchio, sla soorten, bieten, raapjes, …

Daarnaast is het hoog tijd voor de uien en gaan we wortels, radijzen, raapjes, bloemen, … zaaien.

Het klein fruit, de aardbeien en rode bessen hebben hun eerste bloempjes en de rabarber staat er ook mooi bij. De kruiden driehoek naast de serre wordt morgen ook aangelegd.

Verder is het veel bedden maken. In totaal dit jaar tussen de 100 en 140.

Naast het veld

Vele onder jullie kennen waarschijnlijk M’akker. Dit is een samenwerking van verschillende jonge bioboeren (Ferm.bio – biobuur.be – ’t Middenveld) uit de streek die samen met eigen groenten aangevuld met lokale groenten en fruit van andere producenten op de zaterdag markt in Mechelen staan.

Deze namiddag heb ik enkele paksoi’s, kervel en spinazie geleverd voor de markt van zaterdag. Wees gerust, dit is beperkt en er is meer dan genoeg. De aantal groenten die er nu staan zijn berekend op 140 mensen en we zijn met 100 leden.

Deze week hebben de mensen met een groentepakket een aparte email gekregen met praktische tips over de pakketten en ondertussen zijn die donderdag voor de eerste keer afgehaald.

Hier onder het resultaat.

Oogst

De lijst wordt steeds langer. Ik ga eerst een opsomming maken van wat er allemaal te oogsten valt en daarna enkele nieuwe toelichten.

Op het veld en bij de serre’s komen nog bordjes zoals beloofd maar het planten komt nu even op de eerste plaats. Volgende week ben ik bijna altijd op het veld om aanwijzingen te geven.

Serre 1:

 • Snijsla (derde bed van links vooraan)
 • Asian mix (derde bed in het midden)
 • rucola (derde bed in het midden)
 • veldsla (derde bed achteraan)
 • postelein (meest rechtse bed in het midden)
 • jonge boerenkool blaadjes (vijfde bed achteraan

Serre 2:

 • kervel (eerste bed achteraan)
 • Andijvie (tweede bed)
 • (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
 • Raapjes (vierde bed achteraan)
 • krulandijvie (vijfde bed achteraan)
 • spinazie (vijfde bed vooraan)

Boerenkool (jong)

De boerenkool heeft veel last van de warmte en sommige plantjes zijn aan het doorschieten. Normaal begin je pas te oogsten als de plant een 80 cm hoog is. Maar voor de liefhebbers kan het nu al. Niet kaal plukken, maar van elk plantje een blad. Ook de bloempjes zijn vers super lekker in een salade. Ze smaken naar broccoli.

(Snij)selder

Eigenlijk is het geen snijselder maar gewone selder. Maar omdat selder heel lang moet groeien starten we nu al aan de oogst. Trouwens bij de meeste bereidingen heb je niet zoveel selder nodig en dan zijn een paar stengels voldoende. Weer niet kaal plukken, maar hier en daar een stengel afbreken of afsnijden.

Raapjes

Bij deze moet je extra opletten, de raapjes zijn per drie gezaaid, meestal is maar eentje groot genoeg ( vanaf 4 cm en groter). Daarom moet je oppassen bij het oogsten dat je enkel de grootste uit de grond trekt. De techniek is de twee kleinere raapjes tegen te houden terwijl je aan het grootste raapje trekt. succes šŸ˜‰

Twaalf groenten dat is al mooi. kunnen jullie nog kiezen?

Andijvie

Andijvie is een moeilijke groenten volgens wat ik hier en daar heb opgevangen. Nochtans kan je er verschillende kanten mee uit. Het moet niet altijd plat stoven zijn. Voor inspiratie kan je hier terecht een 15 tal verrassende recepten met andijvie.

Mijn favoriet zijn de andijvie rolletjes. Morgen eens proberen maar dan vegetarische versie.

Als iemand een recept wil delen graag, stuur maar door, liefst met foto.

Mee help dag

Morgen zaterdag gaan we weer heel wat plantjes planten, iedereen is welkom om de handen uit de mouwen te steken. We starten rond 13u tot ergens rond 17u.

Veldverkoop

Elke eerste zaterdag van de maand tussen 10u en 16u.

We beperken het tot Ć©Ć©n dag in de maand omdat de leden (zelfoogst en groentepakketten) altijd op de eerste plaatskomen.