Nieuwsbrief 15

Lente

Lente is voor mij het beste seizoen van het jaar. Het is elk jaar uitkijken naar het eerste fris lente groen.

Na een paar koude nachten geeft het KMI aan dat het de eerst komende weken niet kouder zal worden dan 7 graden. Wat goed nieuws is voor jullie groentjes.

Op het veld

Vorige week zaterdag was ik verrast over de mooie opkomst. Ik denk dat er in totaal 14 personen hebben meegeholpen. Er is veel geplant, gezaaid en gewied. Ik wil iedereen bedanken voor de mooie inspanning.

Afgelopen week zijn de sjalotjes, witte ui en een deel van de rode ui gepoot. In totaal hebben we dan 5 bedden uien. Er zijn ook heel wat extra kolen geplant en komende week komen er nog nieuwe bij.

Ik ben ook gestart met de bedden voor de wortels, sla soorten en de aardappelen. Ondertussen probeer ik ook af en toe het onkruid te wieden in de serre’s.

Suikerbiet

Via het CSA netwerk ben ik in contact gekomen met een producent van suikerbieten.

We hebben een beetje*  zaad gekregen om te experimenteren. Niet om ze te laten uitgroeien tot volgroeide suikerbieten maar om de jonge blaadjes en worteltjes te gebruiken in salades en andere recepten.

Ik ruil zal ik alle data bijhouden voor de firma en jullie krijgen een primeur op jullie bord. En ja het is bio zaad.

De foto hier onder zie je hoe enkele leden met grote zorg een drie tal zaadjes per persblokje zaaien.

*50.000 zaadjes, daar komen we even mee toe.

Naast het veld

We hebben een tweede levering gedaan voor de M’akker marktkraam. Die zelfde vrijdag hebben we ook plantgoed gehaald, weer een 1400 plantjes extra. We weten wat gedaan!

Daarnaast heb ik ook veel tijd gespendeerd aan administratie, liever zat ik op het veld maar dat moet nu eenmaal ook in orde zijn.

Boeren Marché

Tijdens een info avond kreeg ik de vraag, wat ga je doen met de overschotten want we vinden het jammer dat ze verloren gaan.

Naast de leveringen aan M’akker komt er nu een extra afzetkanaal bij. Ik zal iedere vrijdag namiddag te vinden zijn op de Boeren Marché. Een nieuwe boeren markt op het plein voor het gebouw van Tour & Taxis. Het plein waar ik afgelopen jaar op uitkeek als werknemer. 

Je zou kunnen zeggen, de cirkel is rond, te meer omdat het een droom is die uitkomt. Om als product met eigen gekweekte groenten te mogen staan op een boerenmarkt.

Oogst

Er is niet veel veranderd ten opzichte van vorige week. Wel zijn er kaartjes op de bedden gezet met de naam van de groenten en een rood of groen papiertje. Groen is oogsten, rood is nog even wachten.

Serre 1:

 • Asian mix (derde bed in het midden)
 • veldsla (derde bed achteraan)
 • postelein (meest rechtse bed in het midden)
 • jonge boerenkool blaadjes (vijfde bed achteraan)

Serre 2:

 • kervel (eerste bed achteraan)
 • Andijvie (tweede bed)
 • paksoi (tweede bed)
 • (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
 • Raapjes (vierde bed achteraan)
 • krulandijvie (vijfde bed achteraan)
 • spinazie (vijfde bed vooraan)

Boerenkool (jong)

Boerenkool, is bij ons typische een wintergroenten. Maar je kan het heel het jaar door telen en eten. Wist je dat krulkool ook in een smoothie kan gebruiken? recept groene smoothie

(Snij)selder

Eigenlijk is het geen snijselder maar gewone selder. Maar omdat selder heel lang moet groeien starten we nu al aan de oogst. Trouwens bij de meeste bereidingen heb je niet zoveel selder nodig en dan zijn een paar stengels voldoende. Weer niet kaal plukken, maar hier en daar een stengel afbreken of afsnijden.

Raapjes

Bij deze moet je extra opletten, de raapjes zijn per drie gezaaid, meestal is maar eentje groot genoeg ( vanaf 4 cm en groter). Daarom moet je oppassen bij het oogsten dat je enkel de grootste uit de grond trekt. De techniek is de twee kleinere raapjes tegen te houden terwijl je aan het grootste raapje trekt. succes 😉

Paksoi

Het zijn de laatste. Er zijn een paar aan het doorschieten (ze krijgen bloempjes), maar even lekker.

Spinazie

We gaan de spinazie afronden, dus neem zoveel als je wil mee, best afsnijden op de grond, dat gaat het snelste. Op het einde van de week zetten we andere plantjes.

Helpen op het veld

Ik heb al enkele keren de vraag gekregen of er meewerkdagen op zondag worden georganiseerd. Op 28 april is iedereen welkom die graag een paar uren wil helpen.