Nieuwsbrief 13

Buiten

Het is lente, buiten kleurt alles fris groen, alles komt tot leven. De focus is nu gericht op buiten. Eind volgende week wil ik 40 bedden klaar hebben. Gevuld met plantjes en zaadjes.

Op het veld

Nu dat alles tot leven komt, vinden ook de insecten en dieren hun weg naar het veld. De kolen worden nu beschermd door netten voor de bosduiven, konijnen en andere wild. De klimaatdoeken houden we klaar als het nog zou vriezen.

Het was een geslaagd veldbezoek afgelopen zondag. Een mooie mix van leden die kwamen oogsten, buren die wel eens wilden weten wat er allemaal gaande is op het veld en geïnteresseerde die overwegen om lid te worden.

Er waren zelfs enkele mensen die groenten hebben gekocht rechtstreeks van het veld.

Naast het veld

Aanstaande zaterdag mag ik aan de ingang van Bio-planet een infostand plaatsen. Om uitleg te geven over het CSA, zelfoogst en groentepakketten en natuurlijk reclame te maken voor het Vlinderveld.

Oogst

Paksoi

Vorige keer heb ik gezegd afsnijden. Maar best kan je de paksoi met wortel en alles uittrekken en de wortel er dan afdraaien. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Spinazie

De grootste blaadjes plukken, zo kunnen de kleinere verder groeien voor een tweede oogst.
Ik heb gezien dat sommige de steeltjes laten staan, die mag je gerust ook plukken. Deze zijn zelfs nog beter dan de blaadjes.

Andijvie

De andijvie mag vanaf nu ook geoogst worden. Neem de grootste uit de rij, over de grond afsnijden. In principe mogen zo nog even verder groeien maar we beginnen er toch al aan.
Je kan  ze vinden in serre 2 bed twee van links te beginnen op het paksoi bed.

Veldsla

De laatste weken is het in de serre’s warm geweest, Veldsla heeft het graag fris waardoor deze nu aan het opschieten is. Dit wil zeggen dat er naast de blaadjes ook steeltjes aankomen. Maar het blijft even lekker in een salade. En je kan er ook soep van maken.
Witte vlag: bij de deze zoveel oogsten als je wil van de veldsla.

Kervel

Afsnijden 5 cm van de grond. Davy’s recept voor kervelsoep

Recept kervel soeptje

4 bussels kervel
1 x grote ui
1 x groen van prei
1 x dikke selder stengel
2 x dikke aardappelen (voor binding)

Alles klein snijden en aanstoven, startend met de ui. Nadien alles ruim onder water zetten en bouillon  naar smaak aan toevoegen. Laten koken, mixen en nog eens laten koken.

kervel zelfoogst groentepakketten csa zemst mechelen lokaal biologisch korte keten vlinderveld
Kervel

Losse veldverkoop

Ik heb al enkele keren de vraag gekregen kunnen we ook los kopen. Om ook deze groep mensen een kans te geven zullen we elke eerste zaterdag van de maand een veldverkoop organiseren tussen 10u en 16u.

We beperken het tot één dag in de maand omdat de leden die zelfoogsten of een groentepakket hebben altijd op de eerste plaats komen.

Tot slot

Halen we 100 of zelfs 120 volwassen equivalente voor de start van het seizoen?

Op dit moment zitten we aan 96. Wie zich nog graag wil inschrijven en dit nog niet heeft gedaan. Links onder kan je de inschrijvingsformulieren terug vinden.