Nieuws 20 juli 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

vlinderveld, csa, bio, biologisch, zelfoogst, losse verkoop, veld verkoop, groentenpakket, zemst, mechelen, hofstade, hombeek, eppegem, weerde, laar, leest, coloma, muizenHet is volop planten geblazen nu, om de winterkolen & winterprei in de grond te krijgen: spruitjes, rode en witte kool, boerenkool, … en uiteraard ook nog broccoli, bloemkool, enz. Deze week hebben we alvast 3.000 preiplantjes in de grond gestoken! Verder moeten er ook nog winterwortelen gezaaid worden, vollop onkruid gewied, aardappelen geoogst, … Nog veel werk dus. Wie wil komen helpen is meer dan welkom 🙂

Wat schaft de pot/het veld nu?

IN DE SERRE is er volop komkommer, de grootste oogst ik en leg ze in een blauwe bak. Ook groot zijn ze lekker!
De tomaten rijpen langzaam (er is minder zon nu), het loont wel steeds de moeite om er langs te lopen en te checken.
De paprika‘s zijn ook al groot ; de grootste witte en zwarte parika’s zijn nu oogstbaar! De groene laat ik zo lang mogelijk hangen, tot ze geel/rood worden (is veel zon voor nodig).
De aubergines doen het dan weer niet goed : de boosdoener is waarschijnlijk een bodemschimmel waar moeilijk vanaf te geraken is. De oplossing zouden geënte planten zijn met een resistente onderstam. Volgend jaar zal ik dat proberen.

BUITEN OP HET VELD zijn er volop courgettes : de grootste vind je vooraan in de blauwe bak.
Boontjes zijn er in verschillende soorten : groene, gele, en rood/groengestippelde. OPGEPAST : HOE OOGST JE BOONTJES? Je moet steeds de grootste zoeken (ongeveer 15 – 20 cm lang!) : best de twee rijen op het bed helemaal af gaan van helemaal vooraan het bed langs beide kanten, tot je voldoende grote gevonden hebt. Het is jammer ze te klein te plukken : zo verlies je veel productie! Er is zo’n 30m oogstbaar nu – daarachter begint de 2e generatie (moet nog bloeien).
Aardappelen, look en sjalot : in de blauwe bak vooraan op het veld (met geel etiket). Er is ook steeds lenteajuin (bosje om uit te trekken).
Wortelen oogst je gewoon van voor naar achter ; voor rode biet zoek je de grootste uit.
Er is volop spaghettipompoen; de gewone pompoenen zijn nu aan het dikken : deze zijn nog lang niet oogstbaar!
Er is opnieuw sla onder het zwarte net (bescherming tegen de familie Haas) : rood/groene radicchio (vaste kropjes oogsten); gewone groene kropsla en ijsbergsla;
Er is nog steeds peterselie en veel warmoes : lekker als alternatief voor spinazie!
Bij de kolen zijn er de laatste paar broccoli’s en nog steeds rode kool (lekker gestoofd met appeltjes of gewoon rauw in de salade), en raapjes.
Helemaal vooraan op het veld (nog voor het bord) staat er ook steeds groene selder om van te snijden (zin in mosselen :-)).

In de PAKKETTEN deze week : komkommer, courgette, worteltjes, sla, lenteuiboontjes (als ik er genoeg vind,anders alternatief), aardappel en sjalot.

VAKANTIE BOER : de eerste week van augustus neem ik een weekje verlof (of beter : twee lange week-ends): er is dus GEEN PAKKET op donderdag 3/8.

Goede nationale feestdag morgen en tot volgende week!

Groetjes,
Steven.