Nieuws 14 september 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

vlinderveld, csa, bio, biologisch, zelfoogst, losse verkoop, veld verkoop, groentenpakket, zemst, mechelen, hofstade, hombeek, eppegem, weerde, laar, leest, coloma, muizenHet Vlinderveld produceert momenteel een overvloed aan groenten, we moeten nu dus volop oogsten en bewaren om ook later nog te kunnen genieten van al het (na-)zomerse lekkers. Er is een weelde aan boontjes, tomaten, paprika’s en pepers, pompoenen, suikermaïs, courgettes,… . Er zijn de wortel- en knolgewassen om te verwerken en straks nog een overvloed aan kolen. Wat doe je er mee en vooral, hoe ga je te werk? Je kan invriezen of, ecologischer, inmaken. Fermenteren is ook terug “in”, en heel gezond!

WORKSHOPS:

Om ons hierbij te helpen organiseert oogstlid Veerle van herboristerie Helianthus, in oktober en november twee interessante workshops over fermenteren en over het verwerken van diverse wortelgewassen. Schrijf je in en breng je favoriete groente van het Vlinderveld mee om mee aan de slag te gaan tijdens de workshops. Info hier.
We plannen ook nog een algemene workshop waarin andere methodes voor het bewaren van groenten aan bod komen, i.s.m. Velt.

HET GROTE OOGST EN POMPOENFEEST! op zondag 24 september, vanaf 14u. Iedereen welkom!

Het wordt vooral een doe- en oogstfeest waarbij we samen de pompoenen oogsten, een heel leuke en spannende activiteit voor de kinderen van alle leeftijden! We verkiezen de grootste pompoen en verdelen de pompoenen onder elkaar of bewarter hoogte van en ze voor later. En we genieten van verse pompoensoep en andere pompoenbereidingen. Voor dit laatste vraag ik graag jouw hulp om soep en andere receptjes te bereiden. Laat zeker weten als je iets kan maken!
Ter inspiratie alvast in bijlage een pompoenpuree recept dat bijzonder wordt gesmaakt door oogster Marijke en gezin.

We maken van de gelegenheid gebruik om ook de laatste zoete maïs te oogsten en een deel van de oogstbare tomaten en paprika’s. Geen nood als je er die dag niet bij kan zijn : we laten zeker nog een deel hangen!

AARDAPPELOOGST DEEL 2
Voor wie er vorige keer niet bij kon zijn : zoals het er nu naar uitziet oogsten we de laatste aardappelen op zaterdag 23 september, als opwarmertje voor het oogstfeest van de dag erna! Kom een uurtje of twee helpen en met je handen in de aarde woelen, een heel therapeutische en gezonde activiteit!

NIEUWE OOGST:

  • boerenkool op het eerste bed van het kolenblok, naast de koolrabi’s.
  • radijzen, onder het allerlaatse net!
  • platte (blad) peterselie naast de krulpeterslie
  • koriander achter de platte peterselie
  • nieuwe kleine courgette achter de koriander
  • vanaf volgende week ook terug broccoli, achteraan onder het voorlaatste net!

OOGSTINSTRUCTIES – graag even uw aandacht!
PASTINAAK : graag VOORAAN het bed oogsten en naar achter opschuiven. Ik merk dat er ook verderop al wordt geoogst, waar de wortelen worden geoogst maar daar is de pastinaak kleiner want later gezaaid!
PREI : bij het kuisen van de prei wordt er soms echt TE VEEL WEGGEGOOID : samen met de wortels soms een heel stuk van het wit van de prei, en ook gans het groene stuk wordt achtergelaten! Wist je dat de wortels van de prei het voedzaamste zijn en je deze dus eigenlijk gewoon kan meekoken (zeker in de soep)? En ook de groene schacht hoort thuis in de soep, en niet op het veld! Dus gewoon de aarde van de wortels kloppen en je het uiteinde van de losse preibladeren snijden, en klaar is kees!
AARDAPPEL, SJALOT EN AJUIN : de aardappelen vind je in de blauwe bak in de serre, onder de jutten zakken. Op de tafel : bak met ajuin en sjalot.
TOMAAT: de nachten zijn al erg fris en onder de 10°C rijpen de tomaten niet meer . Let er dus op om STEEDS DE DEUR VAN DE SERRE TE SLUITEN als je weggaat!

PAKKET VAN DEZE WEEK : pompoenpreitomaatslaaardappelajuin (Klein + courgette) (M, G + boerenkool + pastinaak)

VERDER OP DE AGENDA : op zaterdag 7 oktober organiseert beweging.net een academiesessie over gemeenschapsgedragen landbouw en stadslandbouw  en deze activiteit gaat door op het Vlinderveld!
Ik vertel er alles over de CSA principes en de werking van het Vlinderveld, met rondleiding, en twee andere sprekers hebben het over stadslandbouw, duurzame voeding en het sociaal-ecologisch project Groot-eiland in Brussel.
Kom gerust ook luisteren en ontdekken – en/of nodig mensen uit je omgeving uit die dit kan interesseren!

Ziezo, heel wat actiteiten op de agenda; hopelijk kan jij er eentje van meepikken!

Hopelijk tot dan,
Beste groeten,

Steven