Landgenoten
Ik wil graag in deze nieuwsbrief even stil staan bij De Landgenoten, leden die al van het begin bij het Vlinderveld zijn weten dat het land waarop ik mag boeren aangekocht is door de coöperatie De landgenoten met hulp van diezelfde leden.
Zij hebben een aandeel in de Landgenoten en met dat geld is de grond aangekocht. Toch voor 2/3, een stuk wordt ook nog gepacht door mij. Dus als je de uitspraak hoort ons Vlinderveld mag je dat wel heel letterlijk nemen 🙂
De reden waarom ik het nu aanhaal is dat afgelopen zaterdag aanwezig was op de algemene vergadering van De Landgenoten. Een tijdje geleden hebben ze mij gevraagd om deel uit te maken van de raad van bestuur. Om ook de boer een stem te geven en zijn visie te geven tijdens de maandelijkse vergaderingen.
Ik ben de Landgenoten en jullie heel dankbaar dat ik mag en kan boeren.
Op het veld
Deze week werken we de aardappelen af en starten we met het planten van de zomer prei. De voorlopig laatste kolen gaan er deze week ook in en nog een paar kleine andere gewassen.
Enkele kolen bedden moeten deze week nog een wied buurt krijgen. Verder nog wat erwten en wortels extra zaaien.
Vandaag zijn we tijdens de middag nog even langs geweest of de wind van gisteren geen netten heeft verplaatst. Alles lag er rustig en vredig bij. Louiske en ik hebben nog even een tray gele biet geplant nu dat we er toch waren.
Een volle bestelwagen met plantgoed.
Naast het veld
Een tijdje gelden heb ik contact gelegd met de verantwoordelijke van de collega naar aanleiding van een mailtje dat ik ontvangen heb via het csa netwerk.
Kort samengevat, mensen kunnen een cadeaubon aanschaffen via decollega.be om een dag mee te helpen bij een ambacht van hun keuze. Die kunnen ze dan in samenspraak met de partners te gelden maken op een overeengekomen dag. Dus een soort Bongobon om een dag te proeven van een ambacht.
Dus nu staat het Vlinderveld ook tussen het rijtje van goudsmid, ambachtelijke bakker en pottenbakker.
Oogst
De oogstlijst is nu ook op de website terug te vinden.
In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn. We hebben nu al keuzen uit 16 soorten. In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.
De oogst borden per serre zullen deze week ook geplaatst worden en morgen doe ik een update van de groene en rode bordjes in de serre. De groenten die dringend weg moeten zullen ook duidelijk aangegeven worden.
De spinazie doet het nog goed, dus die laten nog even staan.
Serre 1:
- Asian mix (derde bed in het midden)
- postelein (meest rechtse bed in het midden)
- jonge boerenkool blaadjes (vijfde bed achteraan)
- kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
- venkel (meest linkse bed)
Serre 2:
- kervel (eerste bed achteraan)
- Andijvie (tweede bed)
- (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
- Sla rode eikenblad (vierde bed vooraan)
- sla batavia (vierde bed achteraan)
- Raapjes (vierde bed achteraan)
- krulandijvie (vijfde bed achteraan)
- spinazie (vijfde bed vooraan)
- Lente ui (derde bed vooraan)
- koolrabi (derde bed in het midden)
- Chinese kool (derde bed achteraan)
Buiten
- Rabarber
Koolrabi
Juist boven de grond afsnijden. De bladen mag je in de bak voor de serre achter laten.
Venkel
Juist boven de grond afsnijden. Ook het loof is eetbaar, lekker fris in een koude salade.
Chinese kool
Voor een keer een filmpje. Let er op dat de kool goed gekropt is. Diegene midden in de serre zijn het dikste. Achteraan de rij zijn ze nog niet klaar.
https://www.youtube.com/watch?v=yGzspuJ9j3A
Rabarber
Rabarber snij je niet af maar breek je bij de basis af. Zodat er zich nieuwe stelen kunnen zetten. Neem de grootste eerst en niet kaal oogsten zodat de plant ruimte heeft om te recupereren en nieuw stengels aan te maken.