Nieuwsbrief 17

Regen

De komende dagen mogen we regelmatig regen verwachten. Mij hoor je niet klagen.

Komende zondag zouden we normaal een meehelp dag doen, maar het KMI verwacht 90% kans op regen dus gaan we het naar een nog te bepalen latere datum verplaatsen.

Op het veld

De aardappelen zitten er voor 50% in. Nog even doorbijten en dan is die taak ook af. Ik heb eindelijk tijd gevonden om wortels te zaaien en morgen worden de eerste erwten gezaaid.

Verder zijn er 140 paksoi’s, 140 sla’s, 140 radijzen, 140 romenasco’s, 140 bloemkolen en 140 broccoli’s geplant.

Verder is de serre voor de een deel gewied, mede dankzij een paar helpende handen. En natuurlijk de regen die mij af en toe naar de serre drijft.

Komende dagen gaat de rest van het plantgoed in de bedden en worden er nog 5 bedden peulen gezaaid. Ook wortelen en radijzen gaan we van af nu elke week zaaien.

Morgen ga ik weer 2600 plantjes halen, die eind volgende week in hopelijk allemaal in de grond zitten. Waaronder ook de zomerprei.

De courgettes en pompoenen moeten ook voor gezaaid worden en er moet ook nog veel gewied worden. Dus we zitten niet stil.

De uitjes staan boven

De eerste worteltjes zijn gezaaid

Praktische vraagjes

Ik zou graag een paar vragen adresseren die ik vandaag per mail heb ontvangen. Ik denk dat dit interessant kan zijn voor iedereen.

Vraag
“het is, denk ik de bedoeling om wekelijks een mail te ontvangen met de oogst voor die week, niet? Ik merk dat ik het verwarrend vind om  niet op een vaste dag een mail te krijgen, dan lopen voor mij de oogstweken in elkaar en weet ik niet goed wat ik voor die week mag oogsten…”
Antwoord
Normaal stuur ik de nieuwsbrief op donderdag uit. Dit is de laatste weken niet meer gelukt. Ik ga hier proberen werk van de maken. Het lijkt mij ook logischer dat deze bij de start van de week wordt verzonden. Dus wordt de nieuwsbrief naar zondag verplaatst.

Daarnaast ben ik gestart met rode en groene kaartjes aan te geven in de serre wat mag geoogst worden. Dus in principe heb je de lezersbrief niet nodig. Maar ook daar moet ik betere opvolging doen. En er komt ook een extra bord per serre met een lijst van het aanbod.

Tenslotte zal ik op de website ook de lijst publiceren van de te oogsten groenten.

Vraag
“wordt er ook ergens een lijst bijgehouden van wie al geweest is? (of kan jij op een andere manier in ’t oog houden of er voor iedereen genoeg is?)”

Antwoord
Er wordt geen lijst bijgehouden en er wordt niet gecontroleerd of iemand te veel of te weinig meeneemt. Dit is ook niet nodig. Want er staat ruim voldoende. Het CSA principe berust op vertrouwen en een sociale controle.

Voor startende oogsters lijkt dit een beetje raar. Maar in Vlaanderen zijn er meer dan 40 gelijkaardige CSA boerderijen waar het goed werkt. Je mag zo vaak komen als je wil. Of je neemt in 1 keer alles mee voor de hele week of je komt elke dag langs om vers te oogsten.

Als er toch duidelijk te veel wordt meegenomen dan zal ik er zeker iets van zeggen, bijvoorbeeld 5 bloemkolen per keer meenemen kan niet.

Nu persoonlijk heb ik de indruk dat sommige leden voorzichtig zijn en misschien te weinig oogsten. Dus oogst voldoende maar niet te veel want weggooien is ook jammer.

Vraag
“Ik vind het ook moeilijk om in te schatten hoeveel we mogen meenemen. De eerste keer had ik bv. te weinig mee, waardoor we de week niet doorkwamen. Voor mij persoonlijk zou een indicatie van hoeveelheid per persoon een hulp zijn (alhoewel… wij hebben een gezinsabonnement met kleine kinderen, dat wordt heel moeilijk om daar hoeveelheden op te plakken)”

Antwoord
De aantallen meegeven per gezin is moeilijk omdat er verschillende factoren meespelen en voor iedere situatie anders is. Het principe is dat je meeneemt wat je vers klaar maakt. Eigenlijk alle groenten die je in de winkel zou kopen neem je mee van het veld.

Als leidraad kan ik wel de pakketinhoud publiceren op de website. Maar dat is echt wel een leidraad. Want daar zit per week een 6 tal groente in terwijl er op het veld nu een 15 tal soorten klaar zijn.

Het hangt natuurlijk ook af wat je graag eet. Wil je elke drie dagen spinazie eten en minder sla dan mag dat. Als er een limiet is per persoon dan zal ik dat ook aangeven. Bijvoorbeeld 2 broccoli’s per persoon.

Vraag
“Waar parkeren de meeste mensen die met de wagen komen, want tot aan het veld rijden vind ik eigenlijk zo gemakzuchtig van mezelf”

Antwoord
In de ideale wereld zouden er geen auto’s tot aan het veld komen. Maar dat is niet de realiteit, ik zou zeggen als het kan en het weer en de omstandigheden laten het toe kom met de fiets. Kom je met de auto probeer indien mogelijk te parkeren in de Hoogstraat. Dat gezegd zijnde iedereen doet er mee wat zij of hij wil.

Nieuwe bewoners in serre 2

We hebben een paar duizenden inwoners extra in serre 2. De wormenbak die ik drie jaar geleden thuis ben gestart, staat nu op het veld.

De bedoeling is om de wormencompost en wormenthee te gaan gebruiken om een klein deel van de planten te bemesten. Op termijn zou ik graag meer wormenbakken hebben of een grotere versie die meer groenafval aan kan.

De eerste foto is van voor dat ze eten hebben gehad en de tweede foto met een nieuwe laag lekkers. (keukenafval, eierschaalgruis, koffiegruis, en karton van een eierdoos)

Oogst

In het vet gedrukt groenten die deze week nieuw zijn. We hebben nu al keuzen uit 16 soorten.

Serre 1:

  • Asian mix (derde bed in het midden)
  • postelein (meest rechtse bed in het midden)
  • jonge boerenkool blaadjes (vijfde bed achteraan)
  • kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
  • venkel (meest linkse bed)

Serre 2:

  • kervel (eerste bed achteraan)
  • Andijvie (tweede bed)
  • (Snij)selder (tweede bed en vierde bed achteraan)
  • Raapjes (vierde bed achteraan)
  • krulandijvie (vijfde bed achteraan)
  • spinazie (vijfde bed vooraan)
  • Lente ui (derde bed vooraan)
  • koolrabi (derde bed in het midden)
  • Chinese kool (derde bed achteraan)

Buiten

  • Jonge uitjes midden op het veld. Er zijn twee aardbeien stroken op het veld. Achter het tweede aardbeien bed zijn spontaan uitjes opgekomen van vorig jaar. Die kan je oogsten met een riek die je kan vinden in serre 2.

Koolrabi

Juist boven de grond afsnijden. De bladen mag je in de bak voor de serre achter laten.

Venkel

Juist boven de grond afsnijden. Ook het loof is eetbaar, lekker fris in een koude salade.

Chinese kool

Voor een keer een filmpje. Let er op dat de kool goed gekropt is. Diegene midden in de serre zijn het dikste. Achteraan de rij zijn ze nog niet klaar.
https://www.youtube.com/watch?v=yGzspuJ9j3A