Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.
Ziezo, wij zijn terug in het land en de mist van de jet-lag is eindelijk opgetrokken, na een fantastisch verblijf in het verre Australië. Een ontdekking en een aanrader, voor wie van ontzagwekkende natuur en weidse landschappen houdt, en van vriendelijke en relaxte mensen.
Het was gisteren trouwens ook een zeer ontroerend weerzien met het veld : het ‘Welkom thuis Steven en Cécile’ op het aankondigingsbord op het veld heeft ons diep in het hart geraakt. Dank je wel voor dit mooie geschenk!
Het veld ligt er prima bij en ook in de serre staan de gewassen schoon. Mijn oprechte dank aan de helpers Herman en Pros en boer Sander en alle anderen die hebben gezorgd voor de nodige verluchting en beregening in de serre en Sander uiteraard ook voor het maken van de pakketten tijdens mijn afwezigheid.
DEZE WEEK OP HET VELD:
- Radijs
- Lange radijs, ook chinese radijs genoemd of rettich in het Duits. Goed tegen vastzittend slijm bij verkoudheid, trouwens!
- Raapjes (wit-paarse)
- Broccoli NIEUW (Helemaal achteraan, laatste bed van de kolen)
- Spitskool
- Paksoy
- Koolrabi
- Chinese kool (maak je klaar als paksoy – lekker met sojasaus)
- Bloemkool NIEUW : hier en daar is er al een grote, anders nog even wachten tot volgende week…
- Boerenkool
- Knolselder
- Prei
- Warmoes
- Spinazie, achter de warmoes : kleine blaadjes maar mag geoogst worden,
- Mosterdsla (mizuna) : als garnituur of voor in de soep
- Barbarakers : idem als mizuna maar pikanter
- Sla NIEUW : klein – mag geoogst worden
- Venkel (de laatste)
- Kervel
- Peterselie (krul en blad)
- Koriander
- Rode biet
- Pastinaak
- Wortel
IN DE SERRE:
- Pompoen
- Aardappel
- Ajuin en sjalot
- Kervel
- Pluksla
- Rucola
- Postelein (achter de spinazie)
De spinazie in de serre staat mooi maar hij zou best toch nog wat groeien. Dus nog even gerust laten!
PAKKETTEN:
In de pakketten deze week : Spitskool, pastinaak, spinazie, lange radijs, pluksla, peterselie, aardappel, ajuin, (M en G pakket : + boerenkool)
AGENDA :
Zondag 12 november van 14u tot 17u Workshop Bewaren van groenten en fruit.
Ons volgende Vlinderveld-evenement, maar niet-leden zijn ook welkom! Kostprijs : 10€, vademecum inbegrepen.
Locatie : bij Veerle – Helianthus : Brembosstraat 40 in 1800 Houtem (Vilvoorde).
Aparte uitnodiging volgt!
En ook :
Zondag 5 november van 14 tot 17u Workshop Wortelgewassen oogsten en verwerken. Kostprijs: € 25, maaltijd en recepten inbegrepen.
Alle info en inschrijven bij veerle@herboristje.be.
Tot volgende week!
Beste groeten,
Steven.