Reflectie
Afgelopen dinsdag had ik mij ingeschreven op de “Innovatietour – Productinnovatie in praktijk”. Een studiereis naar Kent UK om ideeën op te doen voor nieuwe producten, verpakkingen, concepten, …
Er waren ook verschillende experts (bio, wetgeving, bedrijfsvoering, design, …) mee. Tijdens de bus reis kregen we de kans om deze mensen te spreken.
Ik wist niet wat te verwachten en nieuwe producten op de markt brengen ligt niet dadelijk in de lijn met een zelfoogst veld. Maar ik heb wel tijd gehad om mijn huidig “business” model te analyseren en in vraag te stellen.
Het kom er op neer dat ik mij nog meer lokaal wil verankeren en de vrijdag markt bij T&T niet meer ga doen.
Wat mag je dan verwachten. Ik ga trachten meer zelfoogsters en groentepakketten aan te trekken en afzet zoeken voor de overschotten in een straal van 10 km.
Op het veld
Deze week heb ik veel plantgoed gehaald. Je zal het wel al gemerkt hebben aan de ingang van serre 1. Daarnaast staan er ook 2000 herfstprei plantjes klaar.
In de serre staan de eerste tomaten plantjes te groeien, ze doen het goed en hebben al enkele blaadjes extra. Je zal zien dat de serre langzaam leeg en terug vol loopt.
Er is veel plantwerk, op 8 juni doen we nog eens een plantdag. Deze gaat in de namiddag door van 13u tot 17u. Kan je een uurtje missen en helpen, super!
Het was ook mooi weer, dus ideaal om te schoffelen. Ik krijg af en toe te vraag van de oogsters of ze met iets kunnen helpen. Ik zal van af morgen een lijstje op het bord zetten van wat er mag gewied worden. De uien bijvoorbeeld mogen zeker gewied worden
Ik kon het niet over mijn hart krijgen om de witte selder weg te gooien, die heb ik buiten uitgeplant. Zie oogstlijst voor de locatie.
Oogst
In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.
Er is al goed geoogst van de broccoli. Wacht zeker niet met de rest want met dit weer schieten ze graag door.
De lente ui is ook terug en de nieuwe lichting paksoi krijgt het label dadelijk oogsten. Ook hier heeft de koolvlieg toegeslagen . Door de stress zijn de planten dadelijk in bloei gegaan.
Maar nog steeds even lekker, ook de bloempjes zijn eetbaar en zijn ideaal als afwerking van een lente salade.
Serre 1:
- boerenkool (vijfde bed achteraan)
- kruiden fijne peterselie (krul) en koriander (meest rechtse bed achteraan)
- venkel(meest linkse bed)
- krul andijvie (derde bed vooraan)
- rode krulsla ( derde bed vooraan)
- gele en rode biet (vierde bed vooraan)
- rode biet(eerste bed achteraan)
- peultjes (tweede bed)
Serre 2:
- groene krul sla (eerste bed vooraan)
- ijsberg sla ( eerste en tweede bed vooraan)
- (snij)selder (tweede bed)
- snijsla (eerste bed vooraan)
Buiten
- rabarber
- palmkool (rechts van serre 1, achteraan)
- Lente ui (8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
- aardbeien
- Paksoi (derde rij in het verlengde van de eerste compost hoop)
- (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)
Peultjes
Als de peultjes vijf centimeter of groter zijn mag je ze plukken. Het zijn platte vruchten dus niet wachten tot ze dik worden want dan zijn ze vezelig en niet meer op hun best.
Goed kijken want ze verstoppen zich graag.
Palmkool
Gewoon afbreken aan de stam zoals je boerenkool oogst. Palmkool is zachter van smaak en beter verteerbaar als boerenkool. OPGELET doek terug leggen want de duiven zijn er zot van. Recept idee, Palmkool onder een pasta.
(Snij)selder
Breek de stengels uit en niet afsnijden dan gaan ze langer mee en kan er constant geoogst worden.
Nu dat we ons langzaam naar buiten verplaatsen worden de betonijzers belangrijk om de weg te vinden op het veld, deze zullen dienst doen als naamkaartjes voor de bedden.
De oogstlijst op de website.