Nieuwsbrief 25

By in
Nieuwsbrief 25

Tomaten

Tijd om onze tomaatjes bij naam de noemen. Wat staat er op het menu eind juli begin augustus? 5 kleine tomaatjes en 5 grote.

san marzano
fleurette
hellfrucht
lemon boy
ruthje
kers sakura
kers golden marry oranje
gele peer
kerspruim
roma  loreto

 

Op het veld

De laatste tomaten worden vandaag en morgen geplant en dan wordt alles opgebonden. Ook voor de augurken, komkommers en aubergines zoeken we een plaatsje. De winter kolen worden op het eind van de week geplant en in het midden van de week worden de mais plantjes geplant, buiten zoete punt paprika’s en de courgettes.

Met dit mooi weer ga ik ook de rest van de wortels wieden en de uien wil ik ook graag afwerken. Veel werk maar we zijn er klaar voor om deze week een extra tandje bij te steken.

Zo als je kan zien staat serre twee bijna vol nog een paar plaatsjes voor de aubergines (Black pearl) worden vandaag ingevuld.

De kruiden hebben ook geprofiteerd van het goede weer. Vergeet zeker niet wat munt mee te nemen voor verse munt thee of te combineren met de aardbeien.

Ook van de andere kruiden kan je al oogsten.

Zaterdag verkoop

Afgelopen zaterdag hebben we in de namiddag heel wat mensen mogen ontvangen die los kwamen kopen. We zouden dit graag wat vaker doen. Het aantal soorten en hoeveelheid groenten op het veld laat het ook zeker toe.

Daarom wil ik graag in de zomermaanden elke zaterdag van 14u tot 17u een veldverkoop organiseren. Zet het alvast in jullie agenda.

Wied zondag

Vorige mee-help-dag was een groot succes. Om de mensen een kans te geven die op zaterdag niet kunnen. Gaan we nog een keer op zondag aan de slag.

Een bed groenten wieden met een man of 5 gaat veel sneller dan alleen. Wie interesse heeft, het is nu zondag van 12u tot 16u. 

Oogst

In het vet gedrukt, groenten die deze week nieuw zijn.
In het vet en rood gedrukt, zijn groenten die aan het doorschieten zijn of dringend geoogst moeten worden. Met andere woorden oogsten maar, ook om in te vriezen, in te maken of om soep van te maken.

Vorige week hadden we zes nieuwe groenten die klaar zijn. Groene krulsla, rode eikenblad sla, krulandijvie, kropsla, bosuitjes en broccoli.

Deze week vullen we dit aan met bloemkool en koolrabi. Basilicum is ook klaar. Liefst niet te veel plukken, enkel de topjes plukken (groeipunt), zo gaan ze splitsen en nog meer basilicum takjes en blaadjes produceren.

Volgende week zetten we terug venkel op het menu.

Voor plattegrond voor de groente hebben we wat meer tijd nodig. Ik zet vandaag overal vlagjes waar je kan oogsten. Let goed op dat je de doeken mooi  terug op zijn plaats legt als je iets hebt geoogst. Duiven, konijnen, hazen, vogels, ze zijn er allemaal dol op.

Serre 1:

  • fijne peterselie (meest rechtse bed)
  • koriander (meest rechtse bed) Ook de bloempjes zijn eetbaar.
  • peultjes (tweede bed)
  • Basilicum (meeste rechtse bed)

Serre 2:

  • het is nog even wachten tot we hier terug kunnen oogsten.

Buiten

  • frambozen
  • aardbeien
  • rode bes
  • zwarte bes
  • lente ui(8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • bosui (8ste bed links van serre 2, er staat een riek bij, je kan niet missen)
  • spitskool (derde bed naast de frambozen) Er staat een bamboestok met een lint aan. 
  • broccoli ( 2de bed naast de frambozen) sommige zijn nog klein, zoek de grootste
  • (snij)selder (vijfde bed na de eerste rij aardbeien)
  • raapjes (4de bed naast het het welkom bord) er staat een bamboestok met een lint aan.
  • ui-bloemen (alle bedden met uien die een bloem hebben)
  • kropsla (derde bed, tegenover de uien en tweede bed op het einde)
  • krulandijvie (derde bed, tegenover de uien)
  • groene krulsla (vierde bed, tegenover de uien)
  • rode eikenblad sla  (vierde bed, tegenover de uien)
  • bloemkool (rechts van serre 1)
  • Kruiden (links van serre 2)
  • kamille (overal op het veld)

Zwarte bes

Zwarte bes heeft een cassis smaak, zoet, licht zuur. Oogst enkel de echt zwarte die geen bordeaux rood zwarte schijn meer hebben. En als je vast neemt moeten ze licht indrukbaar zijn. Pluk je ze te vroeg, dan heb je een zure bes.

Bloemkool

Afsnijden juist onder de vrucht. Wist je dat je bloemen eet als je bloemkool eet. De vrucht zelf zijn honderden bloempjes die klaar zitten om open te gaan.

Kamille

Een heerlijk kruid om thee van te maken. De bloempjes kan je plukken en laten trekken in heet water. Je kan ze overal op het veld vinden. Let wel op. De kamille die op de grens met de aanpalende percelen staat niet plukken. Bij deze plantjes kan ik niet garanderen dat deze geen sproeistof residu bevatten. Van daar de groenstrook van 4 meter rond het volledige veld en op termijn is er een haag voorzien.

De oogstlijst op de website.

Leave a reply