Nieuws 21 september 2017 (archief)

Onderstaand bericht is geschreven door Steven Desmet de oorspronkelijke oprichter van Het Vlinderveld.

21 september, begin van de herfst, en kijk : het weer knapt eindelijk wat op. Hopelijk komt er nog een snelle groeispurt, een aantal teelten kunnen deze zeker nog gebruiken. Het goede weer is ook mooi meegenomen voor onze activiteiten dit weekend:

Nu zaterdag 23/9, 14u. : Aardappeloogst deel 2, wie er vorige keer niet bij kon zijn of wie nog eens zin heeft om lekker in de aarde te woelen en aardappelen te rapen : kom maar af!

Nu zondag 24/9, 14u : Pompoenfeest : iedereen welkom! Samen pompoenen en ander lekkers oogsten: leuke activiteit voor jong en oud! En we sluiten af met een hapje/drankje : pompoensoep, pompoen spread, brood, lekker rode bietensap. Heb je zelf nog zin om iets lekkers mee te brengen : graag (hoeft niet per se met pompoen te zijn hoor)!

OOGSTEN NU OP HET VELD :
Er is terug radijs, de broccoli heeft nog een groeispurtje nodig dus toch nog even wachten. Er is wel koolrabi en boerenkool (Let op : boerenkool oogst je door de grootste bladeren van onder af te oogsten, de bovenste jonge bladeren laat je staan : deze groeien nog verder!)

Verder : preigroene en witte selderwarmoesslakrul en bladpeterseliekorianderboontjeswortelpastinaakrode bietpompoen (butternut, oranje, groene, sweet dumpling), courgette(nieuw, aan de rand van het pompoenbed).

IN DE SERRE : tomaatpaprikaaardappel (blauwe bak onder jutte),ajuin en sjalot

PAKKET DEZE WEEK : groene selderradijspaprikasuikermaïswortelaardappelsjalotjeskrul- en bladpeterseliekoriander.

BEWAARTIP VOOR SUIKERMAIS : Eerst de verse ontbladerde kolf 8 tot 10 minuten blancheren. Daardoor wordt de omzetting van suikers naar zetmeel stopgezet. Daarna kun je de korrels los snijden en laten drogen, of de kolven boven een zachte warmtebron drogen tot de korrels na enkele weken keihard zijn. Wring ze dan uit de kolf en bewaar ze in papieren zakken of glazen bokalen. Voor bereiding moet je de korrels minstens 2 uur laten weken. Laat ze een uurtje zachtjes koken. Je kunt de kolven ook invriezen.

OP DE AGENDA :

Zaterdag 7 oktober, 9u30 – 12u30 : Beweging.net organiseert een samenkomst over CSA en stadslandbouw met Rondleiding op het Vlinderveld. Wil je graag (nog) eens het ganse verhaal horen achter CSA of ken je mensen die dit kan interesseren : iedereen welkom!

Bij Veerle – herboristerie Helianthus :
Zondag 22 oktober van 14u tot 17u  Workshop: Fermenteren. Kostprijs: € 40, degustaties, recepten en voor elke deelnemer een zelfgemaakt product inbegrepen.

Zondag 5 november van 14 tot 17u  Workshop: Wortelgewassen oogsten en verwerken. Kostprijs: € 25, maaltijd en recepten inbegrepen

Zondag 19 november van 14 tot 17u Workshop: Bewaren van groenten. Kostprijs nog te bepalen. Info volgt.

Inschrijven via veerle@herboristje.be. Adres : Houtem, Brembosstraat 40.

Ziezo, alweer een hele boterham. Smakelijk!

Groetjes,

Steven.